En directe: El xou de la sostenibilitat

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Departament d'Interior ha alertat aquest dilluns d'un increment de les estafes per internet les darreres setmanes, que han passat dels 213 fets delictius diaris del novembre del 2019 als 254 actualment.

La intendent Mònica Luis ha demanat "precaució" i seguir les recomanacions de seguretat.

Luis ha explicat que l'increment dels delictes relacionats amb les compres per internet té a veure amb el fet que s'ha incrementat la xifra de compres que es fan per internet i "el delinqüent també s'adapta".

Entre les mesures de prevenció la intendent ha destacat que s'escullin botigues de confiança i plataformes conegudes "amb una adreça que sigui 'https' o que mostri un cadenat petit al navegador", així com utilitzar contrasenyes segures i evitar fer les compres a través de xarxes wifi obertes.

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha explicat que la xifra global de delictes ha caigut les darreres setmanes passant dels 1783 delictes diaris als 1247 per les mesures anticovid.

D'altra banda, aquest cap de setmana els cossos policials han posat 2739 denúncies administratives, han clausurat 27 establiments i identificat 7259 persones, segons ha indicat Luis. Durant el dispositiu Oris s'han fet 31.044 denúncies, s'han tancat 549 establiments i s'han identificat 69.493 persones entre els Mossos d'Esquadra i les policies locals.

Luis ha destacat la intervenció en una festa amb 15 persones en un domicili de l'Eixample de Barcelona, una altra intervenció amb 13 persones denunciades en una ermita de Cervelló i dues intervencions de la policia local de Girona al Barri Vell i la Devesa amb un total de 33 persones denunciades per l'incompliment de les mesures i les ordenances municipals.

Sàmper ha destacat la disminució delictiva que hi ha hagut les darreres setmanes i que ha atribuït a la reducció de la mobilitat, l'increment dels agents que hi ha al carrer i la disminució de l'activitat econòmica. En concret,

S'ha passat de 538 furts diaris el mes de novembre del 2019 a 310 furts diaris de mitjana les darreres setmanes. Aquest diumenge van ser 129, ha destacat el conseller. Pel que fa al total dels fets delictius, aquest diumenge van ser 669, enfront dels 1247 de mitjana diària de les darreres setmanes i els 1783 que hi havia de mitjana diària ara fa un any.

L'increment de la mobilitat dels dijous, durant les hores abans de l'inici del confinament perimetral, s'ha convertit en habitual, ha reconegut el conseller. Aquest cap de setmana als peatges de Mollet i Vallcarca de l'entorn metropolità s'ha reduït un 8,6%, mentre que als de la Roca i Martorell dels grans corredors la reducció ha estat del 16,6%.

Sàmper ha reconegut "una certa contradicció" amb aquestes dades, però ha dit que no es plantegen allargar el confinament perimetral per aquest motiu. Ha explicat que en qualsevol cas la mobilitat és "molt inferior" a la que es produiria els caps de setmana sense les mesures que s'han pres.

"Es podria fer encara més llarg, des de dimecres o de dijous fins dimarts, però pensem que ja seria estirar en excés", ha dit. "En la mesura que les dades epidemiològiques vagin en la línia actual no ens hem de plantejar incrementar una mesura restrictiva, ans al contrari", ha reblat.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS