En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El Consell Executiu del Govern a Palau. / Foto: Jordi Bedmar (govern)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

En una primera fase, que comença el 23 de novembre arreu del país, l'esborrany preveu que la restauració reobri al 30%, tant en terrasses com a l'interior (amb bona ventilació natural o forçada).

L'horari establert és entre les 6 i les 17 hores. A les universitats es manté la docència teòrica en format virtual i les extraescolars segueixen tancades.

Pel que fa a la mobilitat, es manté el tancament perimetral de Catalunya i el municipal de cap de setmana, així com el toc de queda. Les reunions segueixen sent de sis persones corresponents a una bombolla de convivència habitual.

També continua el 30% en actes religiosos i cerimònies civils, però amb un màxim de 200 persones. El que sí que incrementa l'aforament és el sector cultural. Els cinemes, teatres, auditoris i sales de concerts poden obrir, segons aquest esborrany, al 50%, amb un límit de 600 persones, el mateix que els museus i sales d'exposicions.

En l'apartat del comerç, es manté el 30% en les botigues de menys de 800 metres quadrats. Les més grans han de continuar reduint la superfície màxima de venda fins aquesta xifra. Els centres comercials segueixen tancats excepte els comerços de primera necessitat o els locals que tinguin accés directe des de la via pública.

En els esports, les instal·lacions a l'aire lliure reobren al 50%, també les piscines tot i que estiguin en recintes tancats. Es permet la pràctica esportiva federada no competitiva en equipaments a l'aire lliure. Les activitats, excepte les federades, es podran fer amb un màxim de 6 persones.

En el segon tram, la restauració pot obrir al 50%, i cinemes, teatres i sales de concerts ho podrien fer al 70%, segons l'esborrany. Per a la resta de sales, l'aforament es preveu del 50%, amb un màxim de 500 persones. Els museus i sales d'exposició també seguirien a la meitat d'aforament. Un canvi important és el del confinament de cap de setmana, que passaria a ser comarcal. Es manté el tancament perimetral de Catalunya i el toc de queda.

En el comerç, les botigues podrien obrir al 50%. Les més grans de 800 m2 podrien recuperar tot l'espai sempre que mantinguin l'aforament a la meitat, però els centres comercials encara seguirien tancats. Pel que fa l'esport, la segona etapa preveu la reobertura de gimnasos al 50% sense vestidors. A més, s'obren les extraescolars no reglades amb un sol alumne. Les reunions es mantenen en 6.

L'aforament en actes religiosos passa al 50%, amb un màxim de 500 persones.

En una tercera fase, les trobades ja poden ser de 10 persones corresponents a un màxim de dues bombolles de convivència habituals o una bombolla ampliada. El confinament de cap de setmana depassa ja la comarca i funciona per àrees, sempre que estiguin en la mateixa fase. La restauració pot ampliar l'horari fins a les 21 hores. Els museus podrien obrir al 70%, el mateix que cinemes, teatres i sales de concerts (màxim 700 persones). Els centres comercials poden tornar a obrir al 30%, i l'esport passa a un 70% d'aforament en exterior, mantenint el 50% en l'interior.

Els canvis de la quarta fase inclouen recuperar el 100% de la presencialitat al batxillerat i cicles formatius, així com obrir totes les extraescolars i l'educació en el lleure. S'elimina el confinamnt de cap de setmana, però es manté el tancament perimetral de Catalunya i el toc de queda. La cultura es queda en el 70%, però el màxim de persones en una sala pot arribar a les 1.000. Es recuperen les competicions esportives. Els centres comercials podran reobrir al 50%, excepte zones comunes.

Es poden aplegar un màxim de 1.000 persones en actes religiosos i cerimònies civils.

En tot aquest pla, la docència teòrica a la universitat es manté de forma virtual. També és de moment permanent el toc de queda i el tancament perimetral.

El Govern ja va anunciar que la desescalada podria ser asimètrica i aplicar-se a diferents velocitats al territori. La intenció és que el pla es pugui enllestir i presentar el dijous. L'esborrany pot patir modificacions.

El document deixa clar que les quatre etapes del pla de reobertura es reavaluaran territorialment cada 15 dies. En funció dels resultats es decidirà si es continua amb el pla (si l'Rt segueix per sota de 0,9 i els nous ingressos setmanals van a la baixa), si es prorroguen les mesures vigents (si l'Rt està entre 0,9 i 1 i s'estabilitzen els nous ingressos), o bé si es revisen les restriccions aplicades (Rt per sobre d'1 i increment d'ingressos setmanals).

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha assegurat que "no hi ha res tancat encara" en el pla de reobertura de la restauració i activitats esportives i culturals. Durant la roda de premsa telemàtica d'aquest dimarts, posterior al Consell Executiu, Budó ha deixat en l'aire el pont de desembre i les festes de Nadal.

La consellera ha insistit que no es tracta de cap "desescalada" perquè Catalunya encara gestiona la segona onada de la pandèmia.

Budó ha afirmat que els departaments de la Generalitat treballen amb els sectors afectats sobre com reprendre l'activitat. La comissió del Govern de la covid-19 es reuneix a la tarda i el Procicat aprovaria demà el nou marc de flexibilització i la resolució perquè diverses activitats reobrin dilluns.

"No és una desescalada, treballem per reobrir", ha insistit Budó, que ha concretat que a partir del 23 de novembre s'espera poder reprendre activitats ara limitades per les restriccions anti-coronavirus.

La consellera, que ha subratllat que cal tenir en compte el "binomi" entre la sanitat i l'economia, ha asseverat que no hi ha encara "res tancat" més enllà de la "voluntat" de reobrir els sectors tancats.

Budó ha repetit que el Govern treballa "de la mà" dels sectors afectats i també amb les autoritats sanitàries, i ha afegit que "amb molta probabilitat" la restauració i els sectors culturals i esportius podran reobrir a partir de dilluns que ve. No ha volgut, però, entrar en el "com", perquè encara s'ha de perfilar amb els sectors implicats.