En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

L'entrada d'un dels búnquers on s'amagava la droga. / Foto: Mossos d'Esquadra

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

A principis de novembre, els agents d'investigació de la Bisbal d'Empordà van saber que a la finca de Fonteta, al Baix Empordà, s'hi estaria cultivant marihuana.

En total, aquesta parcel·la té una extensió de 14.000 metres quadrats, i a més de la masia, també té uns coberts agrícoles, hivernacles, diversos porxos i garatges.

Els mossos que van fer vigilància a la zona ja van advertir que s'hi sentia fortor de marihuana. A més, la companyia elèctrica els va verificar que els inquilins estarien punxant la llum. Per això, dijous passat els Mossos d'Esquadra van dur a terme un operatiu a la finca.

El dispositiu va mobilitzar efectius de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO), i agents de seguretat ciutadana i d'investigació de la Bisbal.

Just a l'entrada de la masia, dins un armari, els agents hi van trobar un muntacàrregues que baixava cap a un soterrani. Allà hi creixia una plantació hidropònica de marihuana; és a dir, que les plantes creixien amb nutrients que es posen a l'aigua, i sense fer servir terra.

En aquest amagatall també es va trobar una caixa forta amb 49 caixes d'anabolitzants prohibits. Són productes de dopatge que prenen aquells qui practiquen culturisme o volen desenvolupar la musculatura ràpidament. També es van intervenir 9.617 euros en efectiu, 300 plantes, una pistola i un revòlver amb munició, una pistola detonadora, bàscules de precisió i agendes amb anotacions.

Després de localitzar aquest primer amagatall, i a uns 50 metres de la masia, els Mossos van trobar un segon soterrani ocult entre la vegetació enmig d'un camp. Aquest cau tenia dues grans habitacions a les quals també s'accedia amb un muntacàrregues elèctric.

En aquestes dues zones s'hi podien cultivar més de 1.000 plantes; i de fet, ja n'hi havia hagut mig miler que s'havien tallat feia pocs dies. Aquí, els agents hi van trobar tota la infraestructura necessària per afavorir el creixement de la marihuana: focus, transformadors, ventiladors, filtres, extractors i làmpades.

El tercer amagatall es va trobar en una antiga casa pairal, actualment en rehabilitació. Els agents van localitzar una sala situada a la planta baixa on s'hi ubicaven les instal·lacions d'aigua de la finca. En aquesta es van trobar materials d'insonorització, i en un armari de doble fons, una porta que conduïa a una estança oculta, on es van trobar diverses caixes de fertilitzants per les plantacions, centrifugadores, calefactors i acceleradors de creixements de llavors en safates, fluorescents, radiadors i extractors d'aire, així com un grup d'electrogen insonoritzat amb planxes de plom.

Al final de l'entrada i registre es va verificar que hi havia una doble escomesa que no registrava ni facturava el consum elèctric, ja que no passava pel comptador principal de l'entrada de la finca. Segons estimacions de l'Oficina Central Nacional d'Estupefaents del Ministeri de l'Interior la droga estaria valorada en uns 60.000 euros.

Durant l'operatiu, els Mossos van detenir els quatre responsables de les plantacions. Es tracta de tres homes de 26,36 i 64 anys, i d'una dona de 33. Són de nacionalitat burkinesa i espanyola i viuen a Forallac i a la Bisbal d'Empordà. A tots se'ls imputa un delicte contra la salut pública.

A tres d'ells se'ls acusa també de defraudació de fluid elèctric, a dos de tinença il·lícita d'armes i, finalment, el detingut de 36 anys acumula una quarta acusació per tinença i distribució de substàncies que poden causar un greu dany a la salut (perquè era qui distribuïa els anabolitzants).

De tots els arrestats, només un té antecedents. Després de passar a disposició judicial a la Bisbal d'Empordà dissabte passat, tots han quedat en llibertat provisional.