En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Interior del centre comercial Espai Gironès de Salt. / Foto d'arxiu

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Procicat ha aprovat aquest dissabte el relaxament d'algunes de les restriccions del tram 1 de la desescalada.

Una d'aquestes mesures és que els centres comercials puguin obrir a partir del proper dilluns 14 de desembre amb un aforament màxim del 30%.

A més de limitar l'aforament al 30%, el Procicat també inclou que aquests recintes comercials hauran de garantir una bona ventilació dels espais tancats, mitjançant ventilació natural o altres sistemes de ventilació. La limitació d'aforament s'aplica tant als establiments i locals comercials com a les zones comunes i de pas dels centres i recintes comercials.

A més, els centres comercials hauran d'establir sistemes de control d'aforament i fluxos, tant als establiments i locals com també als accessos, inclosos els aparcaments. També es restringeix l'accés i l'ús de les zones recreatives, com ara zones infantil o àrees de descans.

El Procicat ha aprovat que el confinament municipal de cap de setmana passi a ser comarcal. Les noves mesures aprovades per aquest organisme, dirigit pels departaments d'Interior i Salut, entraran en vigor dilluns, de manera que el canvi a confinament comarcal es materialitzarà a partir de divendres que ve. Així, entre les sis del matí de divendres i les sis del matí de dilluns, qualsevol persona podrà moure's dins de la seva comarca, i no només limitant-se al municipi com fins ara. D'altra banda, es manté el confinament perimetral de Catalunya, a excepció dels desplaçaments adequadament justificats.

Juntament amb l'obertura dels centres comercials a partir de dilluns, les dues mesures tenen com a objectiu, segons el Govern, d'esponjar la concentració de persones en espais urbans i alhora facilitar l'accés a determinats serveis no presents en municipis petits durant el cap de setmana.

Tot i que l'ampliació del confinament municipal a comarcal, la resolució que ha aprovat el Procicat aquest dissabte segueix recomanant que els desplaçaments fora del domicili es limitin en la mesura del possible, respectant les mesures de protecció individual i col·lectiva establertes per les autoritats.

A més de les mesures d'higiene, distanciament i ús de la mascareta, les autoritats aconsellen que s'adopti una estratègia de desplaçaments basada en les bombolles de convivència o la bombolla amplada, per afavorir una sociabilitat i un suport adaptats al moment epidèmic actual.

D'altra banda també s'ha aprovat que les activitats culturals d'arts escèniques i musicals, com ara teatres, cinemes i auditoris, puguin acollir fins a les 1.000 persones per sessió o actuació, totes assegudes, sense superar el límit del 50% de l'aforament màxim autoritzat. Ho podran fer si compleixen amb les condicions de "ventilació reforçada" i garanteixen les mesures de control d'aglomeracions, en una modificació que afecta els equipaments de grans dimensions.

Aquestes mesures, que entraran en vigor dilluns, continuen preveient que les activitats culturals poden obrir limitant l'aforament al 50% i amb un nombre màxim de 500 persones per sessió o actuació. En tot cas, tots els assistents han d'estar asseguts i s'ha de garantir una bona ventilació dels espais tancats.

En aquest sentit, els titulars de les activitats hauran de presentar una declaració responsable al Departament de Cultura i a l'ajuntament del municipi on s'ubiqui l'espai de l'activitat, on s'informi de les característiques dels sistemes de ventilació i qualitat de l'aire i dels controls d'accessos i mobilitat.

Pel que fa als actes religiosos i cerimònies civils, com casaments, serveis religiosos i cerimònies fúnebres, poden obrir limitant aforament al 30% i amb un nombre màxim de 500 persones. Ara bé, també podran obrir respectant el límit de l'aforament al 30% i fins a un màxim de 1.000 persones si es desenvolupen "de forma estàtica, a l'aire lliure o bé en espais físics tancats", tot complint les mateixes condicions de ventilació i qualitat de l'aire reforçades i garantint mesures de control d'aglomeracions.

També en tots aquests casos els titulars d'aquestes activitats hauran de presentar una declaració responsable al departament de Justícia, per ser el competent en matèria d'afers religiosos, i a l'ajuntament del municipi on s'ubiqui l'espai de l'activitat.

Vota el número 1

Pel 12 de març

COL·LABORADORS