En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

"L'horta solar" que hi ha al terme municipal d'Ordis. / Foto: Gemma Tubert (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

A les comarques de Girona només un 30% dels camps són propietat del pagesos que els treballen i això ha fet que molts dels amos es plantegin ara la possibilitat de cedir el seu terreny a projectes per instal·lar energies renovables.

Segons explica Unió de Pagesos, en molts casos l'oferta que fa per hectàrea l'empresa triplica o fins i tot quadruplica la que pot fer el pagès. "Això suposarà una davallada en el sòl agrícola a la demarcació i de retruc una pèrdua d'explotacions, que fa temps que ens preocupa", assenyala el coordinador d'UP a les comarques gironines, Narcís Poch.

De fet, la caiguda de professionals de la pagesia els darrers anys ha estat "constant" i es pot veure accelerada si, com sembla, aquests projectes acaben tirant endavant.

Uns projectes que Poch posa en entredit, especialment perquè assegura que amaguen una "certa especulació", en particular aquells que estan propers a subestacions elèctriques.

En aquest sentit, Poch destaca els terrenys agrícoles que hi ha al costat de les estacions de Santa Llogaia d'Àlguema i l'Escala i els de Bellcaire d'Empordà. El coordinador d'UP a Girona explica que a les empreses que instal·len renovables els interessa estar propers a estacions i això fa incrementar el valor dels camps.

"En aquestes zones ja s'està intentant comprometre el preu del sòl i és evident que per al pagès que treballa la terra no són per res del món assumibles, perquè en molts casos quadrupliquen els ingressos bruts d'una parcel·la", denuncia Poch.

Des d'Unió de Pagesos deixen clar que estan "completament a favor" de les energies renovables, però lamenten que a la pèrdua d'explotacions s'hi suma el risc que si els camps s'omplen de plaques solars o molins de vent, els pagesos que sí són propietaris dels terrenys que conreen, tres de cada deu, acabin per dedicar-se a fer el mateix, ja que el rendiment econòmic que en podrien treure seria molt més alt i sense haver de treballar.

Per tot plegat, Poch demana que es considerin algunes alternatives abans "d'omplir els camps de plaques solars". En aquest sentit, des d'Unió de Pagesos aposten per aprofitar les cobertes dels edificis, a més de les zones d'equipament que no s'utilitzen dels polígons industrials.

A més, el coordinador d'UP a Girona recorda que la biomassa pot ser una font d'energia "que no es pot menysprear" i que suposa una gestió dels boscos que beneficiaria a tot el territori. "És CO2 que ve de la natura i que l'hem regenerat. Cal que apostem en aquest sentit", conclou Poch.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS