En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El conseller d'Educació, Josep Bargalló. / Foto: Àlex Recolons (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha estat taxatiu aquest dilluns assegurant que els centres educatius "no tancaran" i reprendran amb normalitat el curs després del Nadal.

El conseller ha assenyalat que malgrat les pressions "de tot tipus" i els "discursos catastrofistes" del mes de setembre, el curs es va posar en marxa amb normalitat i que en aquests mesos ha acumulat menys incidències de les que s'han registrat a la comunitat perquè les escoles "són espais segurs".

Bargalló ha agraït la feina de professorat, equips directius i famílies, però especialment ha posat en valor "la responsabilitat dels alumnes" a l'hora de seguir les mesures sanitàries.

El conseller ha apuntat que la societat faria bé "d'aprendre" de les escoles i aplicar les mateixes mesures que s'han pres a les aules a les llars per tenir "un Nadal segur". "Demanem a tots i totes que prenguem exemple de l'escola", ha insistit.

El conseller d'Educació també ha lamentat que com a societat "no n'hem après" quan encara hi ha qui posa en dubte que el curs es reprendrà amb normalitat després de les festes de Nadal. Ha reiterat en diverses ocasions que les escoles "no tancaran" ni en cas d'un confinament total com el del passat mes de març. "Si això es produís, cosa que no es preveu, tampoc tancarien perquè es mantindrien serveis essencials per garantir la conciliació de les famílies i l'atenció de l'alumnat vulnerable", ha reblat.

Sobre el fet que moltes escoles hagin recomanat als seus alumnes que s'enduguin el material escolar a casa durant el Nadal en previsió d'un possible confinament, el conseller ha tret ferro a la qüestió recordant que altres anys també ho feien i que moltes altres escoles del país no ho han fet. "Hi ha escoles que ho han recomanat i d'altres que no. Per sort, els prop de 5.500 centres educatius de Catalunya donen per una gran diversitat i riquesa", ha afegit.

D'altra banda, la Conselleria d'Educació ha comunicat a un centenar de docents que a partir del proper 11 de gener hauran de tornar a les escoles, tot i ser considerat personal vulnerable per la covid-19. Des del setembre eren a casa tot i no tenir cap baixa mèdica, però ara se'ls ha adaptat el lloc de treball i hauran d'anar presencialment als centres educatius. Això suposarà que a partir d'aquest dimarts els seus substituts seran acomiadats, cosa que ha provocat les queixes dels sindicats.

Segons ha explicat el departament, des de finals del curs passat s’han fet valoracions de milers de treballadors dels centres educatius que van respondre una enquesta de vulnerabilitat. Això va comportar tramitar en un període de temps molt curt adaptacions de lloc de treball per al personal especialment sensible i, en molts casos, la proposta de baixa mèdica. L’alta concentració de casos a resoldre a l’inici de curs va comportar adoptar, "molt excepcionalment i per a un període temps curt", la mesura de substituir persones especialment sensibles sense una baixa mèdica, mentre es valorava la conveniència d’una possible incapacitat temporal o l’adaptació del lloc de treball en el centre.

Nomenar un substitut al centre sense que el titular tingui una baixa mèdica era una mesura "absolutament excepcional" perquè comporta pagar dues nòmines (titular i substitut) per un mateix lloc de treball, una situació excepcional no prevista per aquest supòsit, que "no es pot mantenir en el temps com a responsables de l’administració de recursos públics".

Al llarg d’aquest trimestre, les situacions de vulnerabilitat s'han valorat amb l’Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (ICAM) i s'han reconduït cap a l’adaptació del lloc de treball o la baixa mèdica.

Per aquest motiu, ara es comunica a les persones que s’han d’incorporar amb l’adaptació de lloc de treball, que la situació d’excepcionalitat finalitza en acabar el trimestre, aquest dilluns 21 de desembre i, per tant, no s’ha de mantenir l’excepcionalitat de continuar en aquesta situació, ja que no se'ls ha tramitat la baixa mèdica.

El nombre de persones afectades per aquesta situació és de poc més de 100, a més dels seus substituts, sobre un total d'unes aproximadament 12.000 persones avaluades. Al llarg del trimestre s'han tramitat al voltant d'unes 900 baixes. La resta de personal avaluat ha tingut algun tipus d'adaptació, especialment mesures de protecció addicionals com mascaretes FFP2, al voltant d'unes 8.000. Només seguiran a casa i amb un substitut que farà la seva feina els docents que tinguin baixa mèdica. La resta treballa, amb normalitat, amb epis o amb altres adaptacions del lloc de treball.

Aquesta decisió ha provocat queixes dels sindicats d'ensenyament, com USTEC, Intersindical-CSC, CCOO i ANPE, que han criticat la manera i el moment de comunicar-ho. De fet, USTEC ha convocat una concentració aquest dimarts davant del Departament per mostrar la seva oposició a la mesura i el suport als docents substituts ara acomiadats.

Vota el número 1

Pel 29 de setembre

COL·LABORADORS