En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un bosc del massís de les Gavarres. / Foto: ACN

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La pandèmia ha fet que moltes persones hagin optat per fer més activitats al medi natural i, per tant, aquests espais han vist com el nombre d'usuaris s'incrementava de manera important els darrers mesos.

En el cas del massís de les Gavarres el consorci que el gestiona ha notat que el nombre de persones que en fan ús és "notablement més alt" que el 2019. Per això, des de l'ens han decidit col·locar comptadors de persones i vehicles per poder tenir un "cert control" de les zones amb més afluència.

Es tracta d'uns aparells que estaran enterrats amb un sensor exterior que comptabilitzen els usuaris que passen per sobre del punt on estan instal·lats. Des del Consorci de les Gavarres assenyalen que per poder tenir una "bona fiabilitat" no faran públics on es posaran, però sí les dades que es vagin registrant.

Unes dades que des de l'ens assenyalen que seran "molt importants" especialment pels municipis que estan dins del massís per tal de poder "treballar conjuntament per fer polítiques de promoció i conscienciació".

El president del Consorci, Pau Presas, explica que la major afluència de persones ha repercutit en un increment d'algunes actituds incíviques al massís. La més comuna és deixar la brossa a terra enlloc de recollir-la. "Els comptadors ens permetran saber on s'acumula més gent i podrem fer campanyes des d'un punt de vista pedagògic per evitar que s'embruti el medi", remarca.

Presas considera que l'augment de l'incivisme és un "fenomen normal", precisament per l'increment d'usuaris. El president del Consorci, però, deixa clar que els comptadors no faran plantejar una "limitació d'accés" a l'espai natural, sinó que busquen "millorar-ne la gestió".

Presas ha explicat que durant la primera meitat del 2020 van haver-hi episodis de pluja intensos i temporals com el Gloria que van afectar l'arbrat del massís i van fer malbé algunes zones. Tot i això, des del Consorci, conjuntament amb els municipis, s'ha treballat per deixar en bon estat i "netejar" aquells espais més afectats. "Principalment els desperfectes van ser en camins i corriols que s'han anat reparant per tenir-ho tot net", remarca.

El president del Consorci de les Gavarres, però, assenyala que la quantitat de pluja que va caure durant la primera part de l'any 2020 també va permetre que es veiessin cursos fluvials plens d'aigua a ple estiu que habitualment estaven secs. "Això ha estat molt bo pels ecosistemes i té un efecte molt positiu per la fauna i flora del massís", ha remarcat.

Vota el número 1

Pel 9 de desembre

COL·LABORADORS