En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Una mostra de femta que s'utilitza en el cribratge de càncer de còlon i recte. / Foto: ICS

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El programa permet detectar càncer de còlon i recte en els seus estadis inicial i això fa que sigui més fàcil de tractar i augmenta les possibilitats de curació.

Ho fa través d'una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang a la femta.

Precisament, aquest dimecres se celebra el Dia Mundial del Càncer de Còlon. Una jornada on anualment es fa una crida a la prevenció de la malaltia a través de la participació en aquest programa.

El cribratge de la població de cada comarca es completa amb dos anys. A partir d'aleshores, es torna a convidar als primers participants. Cada dos anys es completen el que s’anomenen rondes.

El programa es va començar a implantar a la Regió Sanitària de Girona l'any 2013 per la comarca del Baix Empordà. Durant l'any 2015 es va anar introduint progressivament a tota la Regió Sanitària, primer a la Garrotxa i al Ripollès i uns mesos més tard es va estendre a la resta de Regió, de manera que a finals de 2017 es va completar la implantació arreu de la regió. El programa ha permès detectar 56 casos de càncer en 2 anys a la Regió Sanitària de Girona. La dada representa una taxa del 0,93% per cada 1.000 persones cribrades.

Durant el període 2019-2020, un total de 59.607 persones de la regió han participat al cribratge. Es tracta d'un 36% del total de les 174.808 persones que estaven cridades a fer-ho. La comarca de la Garrotxa és la que ha tingut el percentatge de participació més alt, del 42%, seguida del Ripollès (40%), Gironès-Selva interior-Pla de l’Estany, amb un 35% d'adhesió, Maresme (33%), Baix Empordà (32%), Alt Empordà (31%) i Selva marítima (30%).

A Catalunya cada any se’n diagnostiquen més de 4.000 casos nous de càncer de còlon i recte i actualment ha esdevingut la segona causa de mort per càncer a Catalunya, tant en homes com en dones, amb unes 1.900 defuncions/any. La majoria es desenvolupen a partir de pòlips adonamatosos. Malgrat això, la presència de pòlips és freqüent a la població i només un petit percentatge progressa a càncer. El temps mitjà necessari per a completar aquesta progressió és llarg, d'uns 10 anys o més, fet que permet prevenir o detectar precoçment el càncer de còlon i recte i millorar-ne el pronòstic.

La supervivència del càncer de còlon ha millorat en els darrers 15 anys a causa dels avenços en el tractament. Si el càncer es diagnostica abans que s'hagi estès més enllà de l'intestí, la possibilitat de sobreviure a cap de cinc anys supera el 90%. Tot i això, més del 50% dels càncers de còlon que es diagnostiquen es troben en fases avançades, fet que redueix les possibilitats de supervivència als 5 anys.

És per això que la detecció precoç ofereix la possibilitat de reduir el nombre de persones que moren cada any per aquest càncer.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS