En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El visor de parcs eòlics projectats. / Foto: IAEDEN

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Dos dels set projectes de parcs eòlics que planen sobre l'Alt Empordà han quedat desestimats.

La Ponència d'Energies Renovables ha resolt i considera que el projecte previst a la Serra Bosqueròs, entre Capmany i Agullana, i el de Llançà no són viables.

En el primer cas, el projecte estava promogut per AEWINDCAT 2 EMP i afectava, a banda d'Agullana i Capmany, els termes de Darnius, Biure, Pont de Molins, Llers, Vilafant, Santa Llogaia d'Àlguema i Figueres. Preveia un parc amb set aerogeneradors amb una potencia unitària de 6MW i una alçada màxima de 200 metres.

El projecte, tal i com detalla d'informe de la ponència, tenia vocació de continuïtat amb el parc de Querols –també previst a Agullana i sobre el qual encara no hi ha pronunciament-. Els dos projectes sumaven una potència aproximada de 72 MW amb connexió a les subestacions de Figueres i Santa Llogaia.

També preveia l'adequació de més de 7.000 metres de camins existents i que les línies elèctriques per transportar l'energia anessin soterrades al llarg de 10,9 quilòmetres fins a una nova subestació de transformació, que s'havia d'ubicar en una zona de conreu.

En el tràmit de consulta a les diferents administracions, però, Urbanisme va alertar que la proposta era "incompatible" amb el planejament urbanístic dels municipis i el planejament territorial. Per la seva banda, la secció de Biodiversitat i Medi Natural també va informar desfavorablement de la localització proposada. En concret, detallava que sis dels set aerogeneradors i l'emplaçament de la subestació elèctrica prevista afectaven "l'àrea crítica d'una parella d'àliga cuabarrada, espècie protegida i amenaçada d'extinció".

Els ajuntaments afectats també s'hi van oposar. El de Capmany va manifestar que el projecte tindria importants afectacions en relació, no només a l'àliga cuabarrada, sinó també en les poblacions de ratpenats, els corredors ecològics, i rutes migratòries d'aus, a més de generació de soroll, erosió per la construcció dels accessos, contaminació atmosfèrica i l'afectació al camí de Sant Jaume, entre d'altres. En el cas d'Agullana, l'ajuntament també va al•legar forts impactes sobre la flora, la fauna i el patrimoni paisatgístic i cultural de la zona.

En el cas de Llançà, l'empresa Enel Green Power preveia instal•lar dos aerogeneradors de 5MW de potència i un màxim de 200 metres d'alçada a la zona del paratge del Campanar.

En l'àmbit de consultes prèvies, l'ajuntament del municipi es va oposar al projecte i la Secció de Biodiversitat i Medi Natural va informar-ne desfavorablement. Segons l'organisme, un dels aerogeneradors era "incompatible" perquè es trobava situat dins de l'espai protegit per la Xarxa Natura 2000 l'Albera i que tots dos se situaven dins de l'àrea crítica de l'àliga cuabarrada. A més, un d'ells també ocupava una àrea amb possible presència de la tortuga mediterrània.

Amb la desestimació dels dos projectes, a hores d'ara només el parc eòlic Galatea, previst a la Jonquera, ha obtingut el vistiplau de la ponència. Precisament, l'ajuntament del municipi ha presentat un recurs de reposició per intentar aturar-lo.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS