Girona i Salt han posat en marxa un projecte pilot per controlar la vespa asiàtica amb la instal·lació de 225 trampes i la implementació de diferents estratègies de supervisió.
L'objectiu és reduir el risc per a la salut pública i l'impacte sobre la biodiversitat d'aquesta espècie invasora, que s’està estenent molt ràpidament pel territori.
Terés ha explicat que fins ara els ajuntaments tenien una actitud més "reactiva" en relació a la lluita contra aquesta espècie i que s'actuava quan es detectava un niu o una situació de risc. Amb el nou sistema, s'adoptarà una metodologia "proactiva" amb l'objectiu "anticipar-se" i prevenir la reproducció de l'espècie en llocs crítics, especialment els barris que se situen a prop de rius.
El regidor de Salt, Jesús Vilaplana, per la seva banda, ha defensat que es tracta d'una intervenció integral i un pas "ferm" per controlar la vespa asiàtica i que esperen obtenir-ne un "monitoratge molt clar".
L’empresa de control de plagues Salut Ambiental, l’entitat ambiental Bufalvent i l’empresa d’apicultors La Granja d'Abelles són les encarregades de dur a terme el projecte, que per primera vegada s'implementa en una àrea urbana de Catalunya.
El treball va començar el mes de març determinant les zones on calia actuar. A partir d’aquella anàlisi es va detectar la necessitat d'instal•lar 150 trampes en 10 zones de Girona. En concret, els barris de Palau, Montilivi, pont de la Font del Rei, Sant Daniel, Montjuïc, Pedret, can Salvatell, Fontajau, les Deveses d'en Bru i Sant Narcís.
D’altra banda, a Salt s'hi instal•laran 75 trampes a les Deveses, les Hortes i el parc Monar, i a les zones del Pla de Salt, de l'hospital Santa Caterina i el passeig dels Països Catalans.
Les trampes es penjaran en els arbres i en punts elevats, i estan dissenyats específicament per a la captura de vespes, minimitzant l'impacte en d'altres espècies. Per fer-ho, contenen un atraient alimentari que només capta l'atenció de les reines i un altre per a les obreres. L'entitat Bufalvent serà l’encarregada de revisar periòdicament –cada 15 dies aproximadament- les trampes per comprovar la seva efectivitat i que no estiguin afectant la biodiversitat autòctona.
Amb les diferents trampes distribuïdes per la ciutat es pretén capturar primer les vespes reines per evitar que colonitzin més espais. Aquest període s'estendrà fins aproximadament el 15 de juny, que és quan finalitza l'època en la qual les reines es dispersen i busquen assentaments.
Tot seguit, el programa se centrarà en capturar, a través de les trampes, les vespes obreres encarregades d'alimentar les larves de les colònies. L'objectiu és reduir el nombre d’obreres per tal de debilitar els nius progressivament i impedir que es desenvolupin com a nius secundaris al final de l’any. Aquest seguiment es farà a partir de la segona quinzena de juny fins al 15 de novembre.
Paral·lelament, es controlarà la força de les colònies i la creació de noves reines entre els mesos d'agost i novembre, just en el moment en què les colònies experimenten la seva proliferació màxima. Aquest és el pas més important en el projecte, ja que es tracta d'un tractament dirigit a minvar el potencial de membres de la colònia, afeblir-ne el creixement i inactivar el màxim nombre possible de reines que han de generar nius nous la temporada següent.
Durant el projecte també es desactivaran i eliminaran els nius conjuntament entre les empreses impulsores i les brigades municipals.
El projecte té un cost total de gairebé 17.000 euros, dels quals 11.895,51 van a càrrec de Girona i 5.091, de Salt.