En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un ball dels Gegants de La Bisbal d'Empordà. / Foto: Geganters de la Bisbal

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El problema principal que tenen les colles ganteres és que l'any passat es van anul·lar bona part de les festes majors o bé es van restringir molt les activitats per la pandèmia.

Això va fer que la majoria d'actes destinats a recaptar diners i que impliquen la participació de gent no es poguessin realitzar.

"Hem de pensar que en molts casos els geganters tiren dels beneficis d'aquestes activitats durant tot l'any", explica la responsable de festes i protocol de l'Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya (ACGC), Mercè Montserrat.

Sense possibilitat de fer diners, però, les úniques despeses que es redueixen son les relacionades amb les cercaviles, com els desplaçaments o els àpats a les colles convidades. Montserrat, però, recorda que n'hi ha moltes altres que es mantenen com les assegurances dels gegants, dels vehicles per transportar-los, les de la pròpia colla, el lloguer dels locals, la gestoria o la reparació de les figures.

Des de l'ACGC demanen que la Generalitat tregui una nova línia de subvencions per poder fer front a aquestes despeses derivades de la crisi sanitària, ja que l'estiu es preveu "complicat" per fer celebracions amb grans acumulacions de gent. El problema, diu Montserrat, és que la línia de subvencions extraordinària que es va treure cobria només despeses estructurals, com el lloguer del local o la gestoria.

A més, des de l'ACGC recorden que fins fa ben poc temps "hem estat amb confinaments durs" i, per tant, "s'ha fet molt complicat" per a algunes colles poder-se trobar i parlar de les solucions. Per això, demanen que el segon semestre de l'any apareguin noves subvencions per poder fer front a les despeses de les colles i evitar que puguin desaparèixer.

Especialment preocupen les més petites. Es tracta d'associacions que en molts casos no tenen coneixement que existeixen les subvencions o no hi poden accedir pels requisits. En aquests casos, Montserrat aposta perquè es posin en contacte amb els seus ajuntaments i busquin convenis per evitar desaparèixer.

Vota el número 1

Per l'1 de juliol

COL·LABORADORS