En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Dos manifestants amb pancartes contra els desnonaments durant la concentració. / Foto: Xavier Pi (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Una cinquantena de membres de la PAH Girona-Salt s'han concentrat davant els Jutjats per clamar contra els desnonaments en obert.

La plataforma critica que, cada cop més, aquesta és una fórmula que s'està imposant a l'hora de dur a terme els llançaments "que deixen famílies vulnerables amb menors al carrer".

La portaveu de la PAH, Marta Afuera, ja ha anunciat que a partir d'ara denunciaran "per prevaricació" tots aquells qui ordenin executar-ne (entre els quals, jutges i lletrats de l'administració de justícia) perquè això és "il·legal i inhumà".

En paral·lel, Afuera també critica que hi ha molts desnonaments que queden silenciats, perquè els afectats no tenen suport legal, i acaben vivint "en garatges o cases d'amics i familiars".

"S'assenyalen durant quinze dies hàbils, sense data tancada, i durant les 24 hores", critica la portaveu de la plataforma. Afuera, a més, denuncia que durant les darreres setmanes han tingut coneixement que els jutjats volen apostar per aquesta fórmula. "Han donat ordres a la comitiva de no negociar res, de posar dates en obert i de, si cal, reclamar presència policial; volen deixar famílies vulnerables amb nens al carrer", critica la portaveu de la PAH Girona-Salt.

Afuera reclama "responsabilitat i humanitat" als jutjats i assegura que els desnonaments en obert són "inhumans, immorals i il·legals". La PAH, a més, ja ha anunciat que a partir d'ara interposarà demandes nominals "per prevaricació" contra tots aquells qui ordenin executar un llançament en obert. "Contra el personal dels jutjats, contra els jutges o contra els lletrats de l'administració de justícia que signin les ordres", ha subratllat Afuera.

En paral·lel, la PAH Girona-Salt també critica que hi ha molts desnonaments que queden silenciats, i que no surten a les estadístiques. "Les xifres ja són esgarrifoses, però a més cal sumar-hi tots aquests altres que no es comptabilitzen", diu Afuera. "Estem parlant de persones que no poden pagar el lloguer i acaben vivint en un garatge, o en un pis d'amics i familiars, o de gent que ocupa pisos de bancs i que quan tenen el desnonament al damunt, opten per marxar i anar-se'n a un altre", critica la portaveu de la plataforma.

"Fa anys que vivim en crisi, i últimament, arran de la pandèmia, la situació de moltes famílies vulnerables s'ha agreujat de manera gegantina; cal que les administracions reaccionin, perquè sinó entrarem en una situació de col·lapse social en què no hi haurà retorn", conclou.

La PAH Girona-Salt havia anunciat avui que assenyalaria directament "culpables" d'ordenar desnonaments en obert. I de fet, a l'inici de la protesta han començat a desplegar pancartes on hi apareixia el nom de l'expresident de l'Audiència de Girona, a qui feien responsable de la situació.

La plataforma, però, no sabia que el magistrat fa mesos que va renunciar al càrrec, i que actualment la plaça està vacant. Per això, a mitja protesta, han retirat la majoria de les pancartes –alguna sí que n'ha quedat- i han redirigit les crítiques cap a la justícia en general, anunciant que preparen la interposició de demandes contra els qui ordenin desnonaments en obert.

Vota el número 1

Per l'1 de juliol

COL·LABORADORS