En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El president de Pimec, Antoni Cañete, i el president de Pimec Girona, Pere Cornellà. / Foto: Xavier Pi (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Pimec reclama més implicació de les administracions, i més ajudes, per impulsar el sector turístic gironí. Subratlla que és un dels motors del territori, i que té "un impacte extraordinari" en la seva economia.

Per exemplificar-ho, la patronal treu xifres. L'any 2019, les comarques gironines van rebre 4 milions de turistes. A Barcelona, van ser 12 milions.

Ara bé, si aquestes xifres es posen en relació amb els habitants, aleshores l'ordre s'inverteix. "Barcelona rep dos turistes per cada resident, mentre a les comarques gironines aquest número s'eleva a sis", subratlla el president de Pimec Girona, Pere Cornellà.

La patronal critica que amb la pandèmia el sector turístic, tant el català com el gironí, ha patit un "greuge comparatiu" en relació amb altres països europeus. "Si mirem les ajudes directes que han fet Alemanya o França, les d'aquí fan llàstima", ha criticat Cornellà.

De fet, Pimec ha calculat quin és el deute que arrossega el sector turístic arran de la covid-19. Per fer-ho, ha partit d'aquelles pèrdues que s'han hagut de cobrir amb préstecs ICO (i que, per tant, han acabat convertint-se en deute). A Catalunya, la xifra s'enfila fins als 10.300 milions d'euros. I a comarques gironines, en concret, se situa en 2.060 milions d'euros.

Fins i tot, com ha explicat el president de Pimec, Antoni Cañete, la patronal ha fet arribar aquesta dada a la presidenta del BCE, Christine Lagarde. Li ha adreçat una carta per fer-li saber que, en global, el pes del sector s'equipara al d'una gran corporació, i demanant-li que la compra massiva de deute que el banc fa a grans empreses, pugui traduir-se en liquiditat també per a totes aquestes pimes.

El president de Pimec ha explicat que, a la seva resposta, Lagarde va donar-li "la raó", però va defensar que la compra de deute a grans empreses, de retruc, també es traduïa amb més recursos per a les petites i mitjanes (per l'efecte tractor que tenen en l'economia).

De totes maneres, Cañete no s'ha estat de qüestionar la gestió dels fons que fa el BCE. Ha dit que durant el 2020, "mentre totes les pimes havien de demanar ICO", la liquiditat de les grans empreses havia augmentat, i apart també trigaven més a pagar a proveïdors.

Per això, dins els eixos d'acció que s'ha marcat Pimec, hi ha el de reclamar que s'impulsi el sector turístic gironí. Entre d'altres, repensant el destí que es dona a la taxa turística. Més que destinar-los a fer promoció, la patronal creu que aquests diners s'han de redirigir cap a revitalitzar les empreses, impulsar la digitalització, preservar espais naturals o millorar infraestructures.

En paral·lel a reclamar més recursos per al sector turístic, Pere Cornellà també ha destacat la necessitat d'adequar la Formació Professional (FP) a les necessitats empresarials. Entre d'altres, del sector del metall.

Un altre dels eixos en què Pimec vol basar la seva acció és l'impuls de les renovables. "Sabem que amb instal·lar plaques a les teulades no n'hi haurà prou", ha dit Cornellà. Aquí, el president de Pimec Girona també ha valorat el projecte del parc eòlic marí al golf de Roses (Alt Empordà). "S'ha de plantejar tenint en compte la preservació del medi ambient, així com les necessitats energètiques del territori, tot assolint els reptes de la transició energètica, també fotovoltaica", ha dit.

Per últim, la patronal també ha reclamat infraestructures adequades. Cornellà ha subratllat que cal impulsar l'aeroport Girona-Costa Brava, "interconnectant-lo" amb l'AVE i també reclamant que tingui més autonomia per fixar les taxes aeroportuàries, també amb la participació del territori. Antoni Cañete, per la seva banda, ha donat suport a recuperar el projecte de tramvia a la Costa Brava, perquè suposarà també "un impuls important per al turisme".

Finalment, Cañete ha anunciat que Pimec ha convocat un gran acte d'activisme empresarial a Girona el 21 d'octubre. Ha fet una crida a les pimes i autònoms a participar-hi per fer palesos els problemes amb què es troben, i reclamar solucions, i ha demanat a les administracions "que legislin pensant primer en els petits" (en referència a les pimes).

Vota el número 1

Pel 27 de maig

COL·LABORADORS