En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Tot i haver arribat al pic de contagis de la 5a onada, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha volgut deixar clar que encara "hi ha molta infecció".

En la darrera setmana s'han notificat menys casos de covid-19 que el període anterior, però és que els declarats han estat 46.904 i 48.991, respectivament, unes xifres que no s'havien vist en tota la pandèmia, a excepció de la primera onada, els diagnòstics de la qual no es poden comparar.

"Vindrà molt contagi, moltes persones hauran d'anar als centres sanitaris i malauradament algunes d'elles hauran d'ingressar", ha advertit Argimon en la roda de premsa de Govern d'aquest dijous.

Salut preveu que el nombre de pacients ingressats a planta superi els 2.000, actualment hi ha 1.938 persones, i els 500 a les UCI, ara 440, el cap de setmana.

Argimon ha preferit no fer prediccions de quants pacients podrien arribar a estar ingressats en aquesta cinquena onada als hospitals més enllà d'aquest cap de setmana. El pic als hospitals i a les UCI arriba unes setmanes després que el de contagis.

"Ens queden dies i setmanes de molta tensió al sistema sanitari, a l'atenció primària i als hospitals", ha exposat Argimon, que ha continuat: "500 llits d'UCI en plenes vacances. La situació és de criticitat absoluta. Per això fem una crida a la ciutadania que redueixi al màxim la interacció i la possibilitat de contagis".

El conseller ha confirmat que la majoria de centres sanitaris estan desprogramant activitat no urgent des de fa dies. Tradicionalment en aquestes setmanes, especialment les d'agost, l'activitat quirúrgica als hospitals es redueix molt per vacances; per aquest motiu, l'afectació és "petita", ha indicat. Amb tot, aquesta situació se suma a un any i mig de pandèmia amb molta activitat ajornada als centres sanitaris, en operacions, consultes i especialment en diagnòstics.

Argimon ha assenyalat que la gran majoria de centres estan denegant permisos als professionals i ha reconegut que si cal s'hauran de "tocar vacances, desgraciadament". De moment els centres estan intentant mantenir les vacances per l'esgotament dels sanitaris des de fa mesos. "No ho podem refiar tot a la bata blanca", una frase que Argimon ha dit en diverses ocasions durant la pandèmia i que aquest dijous ha tornat a pronunciar.

Sobre la intervenció d'aquest dimecres al Parlament, on va dir que esperaven "dintre de poc tornar a la normalitat", ha aclarit que era un "desig". "En cap moment vull dir que arribarem aviat a la normalitat. Això no. Tenim unes taxes d'infecció altíssimes i uns nivells d'afectació assistencials altíssims. En les properes setmanes, i són bastantes, no arribarem a la normalitat", ha reconegut.

Preguntat per si la variant delta podria fer variar els protocols actuals, ja que sembla que té un període d'incubació més curt però el virus dura més, Argimon no ha parlat de cap canvi, almenys de moment. El conseller ha raonat que el que seria més ortodox seria allargar les quarantenes, però que el problema es troba en el seu compliment i per això s'han de facilitar.

"El problema que tenim amb les quarantenes és que es compleixin", ha afirmat el titular de Salut, que ha recordat que el 40% de les persones no les compleixen i ho declaren obertament, de manera que aquest percentatge podria estar infraestimat.

Argimon s'ha mostrat partidari que les persones amb la pauta completa també siguin considerades contactes estrets, i per tant hagin de fer l'aïllament, si han estat amb persones amb coronavirus. El conseller ha explicat que han traslladat aquest posicionament al Consell Interterritorial i han demanat un criteri comú a l'Estat.

També ha recordat que si bé les vacunes protegeixen de manera molt important d'una malaltia greu, no eviten del tot els contagis i ha posat com a exemple que 1.400 professionals sanitaris s'han contagiat tot i tenir la pauta completa. Ara, una persona amb la pauta completa no ha de fer aïllament.

Sobre el nou protocol a les residències i possibles noves mesures que es plantegin davant de l'elevada transmissió comunitària del virus, Argimon ha assenyalat que recomanen que les persones que visiten les residències tinguin la pauta completa, i en qualsevol cas, es respectin totes les mesures.

També s'estan plantejant recomanar evitar les sortides curtes de residents, però ara com ara no prohibir-les. Al conseller no li consten problemes en la distribució de tests d'antígens ràpids, que s'han de fer tots els visitants abans d'entrar a la residència.

Vota el número 1

Per l'1 de juliol

COL·LABORADORS