En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Una persona rebent la vacuna. / Foto: Gemma Tubert (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha previst que es podria arribar a la immunització del 85-90% de la població durant la tardor, entre setembre i novembre.

Aquest percentatge inclou no només els vacunats sinó també les persones que s'hagin infectat en els darrers 6 mesos.

El 70% d'immunitzats s'assolirà entre finals d'agost i principis de setembre però la variant Delta ha fet pujar la immunitat de grup fins a gairebé el 90%.

La secretària ha explicat que no es pot afinar més en les previsions perquè desconeixen el número real de vacunes que es rebran en els propers mesos, més enllà d'un increment de les de Moderna.

Ha apuntat que per arribar a aquest 85-90% d'immunitzats s'haurà d'obrir la vacunació a les franges més joves, entre 12 i 16 anys, però això no es farà fins que no s'avanci més en les que estan actualment oberta. Salut manté com a prioritat finalitzar la vacunació dels majors de 30 anys ja que són els més susceptibles d'empitjorar si contrauen la covid.

Pel que fa al debat de rebre una tercera dosi, Cabezas ha defensat que és més important arribar a més població amb la pauta completa que no començar a posar terceres dosis. Ha assegurat que arribar a més immunitzats és la millor estratègia per frenar la circulació del virus i, al mateix temps, protegir als més grans. "Primer assegurem que tota la població pot tenir la pauta completa de vacunació", ha dit.

La previsió és arribar als 9 milions de dosis administrades durant aquesta setmana i als 5 milions amb almenys una dosi.

Salut ha actualitzat les xifres sobre l'estat vacunal dels ingressats. Així, del total de 4.790 persones que han ingressat en un hospital des de l'1 de juliol, el 63% no estava vacunat, el 10% tenia la pauta parcialment i el 25% completa. La secretària ha destacat que molts dels no vacunats que han acabat ingressats "fa mesos" que se'ls ha ofert la possibilitat de rebre el vaccí.

En el cas de les UCI, el 73% són no vacunats, el 12% vacunats parcialment i el 15% amb la pauta completa. Cabezas ha explicat que un major percentatge d'ingressats amb pauta completa s'explica pel fet que hi ha més població amb les dues dosis que no pas amb la pauta iniciada.

El mateix passa a les residències, on el 86,4% dels contagiats tenien la pauta completa i el 95% dels morts. En aquest sentit, Cabezas ha insistit que a pràctica totalitat del col·lectiu ha rebut els vaccins i que per això és normal que les víctimes ho estiguin. Aquestes però acostumen a presentar altres patologies i la covid fa que es desestabilitzin.

Pel que fa a la moralitat, Cabezas ha concretat que fins ara les morts a les residències havien representat el 40% del total, mentre que ara són el 7%. Amb aquestes xifres, la secretària ha defensat que les vacunes estan funcionat "magníficament" i estan aturat la mortalitat, també en l'entorn residencial.

De la seva banda, el cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar, el doctor Pablo Horcajada, ha defensat l'alerta llençada des d'una quarantena de societats científiques davant la saturació assistencial en aquesta cinquena onada. Horcajada ha reconegut "inquietud" dels professionals per la situació actual i ha fet una crida a la responsabilitat individual de cadascú per aturar la cadena de contagis.

El doctor, com en el manifest de les societats científiques, s'ha mostrat partidari que el Govern ampliï les restriccions però ha dit que, encara que això no es faci, tothom sap quan s'està exposant al risc. A més, ha alertat que la pandèmia "ha canviat" i ja no és com la que va començar a Wuhan. Ho ha dit especialment dirigint-se als joves, a qui ha alertat que el virus també els infecta i els pot portar a l'hospital. Ha posat d'exemple un noi de 17 anys ingressat greu a l'Hospital del Mar.

El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha augurat que encara "queden dies de patiment" i ha demanat solidaritat a tota la població. Tots dos han apostat per la informació com la via per aconseguir que més gent es vacuni, tot i que Horcajada ha afirmat que entre els professionals sanitaris hauria de ser obligatori.

Vota el número 1

Per l'1 de juliol

COL·LABORADORS