En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, preveu que es pugui arribar al pic assistencial a les UCI la setmana que ve amb uns 700 pacients. Ho ha dit en la seva compareixença a la Comissió de Salut al Parlament.

Argimon ha explicat que el pic dels ingressos hospitalaris s'assolirà aquesta mateixa setmana.

Pel que fa a la incidència, ja s'ha entrat en una fase de descens, tot i que per Argimon cal prudència a l'espera de l'estabilització. "Estem baixant els contagis, però no amb la mateixa velocitat amb la qual es va produir l'ascens", ha subratllat.

El conseller també ha alertat d'un canvi en la "percepció social" de la pandèmia, en la qual considera que han contribuït "tots".

Argimon ha dit que l'evolució de la pandèmia és "favorable", però que això no vol dir que aquesta hagi acabat, i per això ha fet una crida a reduir la interacció social. "Les pròximes setmanes seran fonamentals, serem curosos amb les mesures" ha afegit.

El conseller ha apuntat que l'arribada de la cinquena onada els va agafar desprevinguts i que no van ser capaços de preveure els seus efectes que van generar una acceleració sobtada en poques setmanes.

De fet, el cap del departament de Salut ha citat el document que van emetre fa uns dies una quarantena de societats científiques, afirmant que es van produir errors en la previsió. En aquest, explicaven que no esperaven l'arribada d'una cinquena onada a ple estiu i apel·laven a la responsabilitat individual per tal de facilitar un tallafocs humà per lluitar contra el coronavirus.

En aquesta mateixa línia s'ha expressat Argimon, "reconec la meva responsabilitat, però les prediccions d'aquell moment eren favorables i no assenyalaven a un creixement de casos com el que s'ha registrat". També ha fet referència a alguns dels missatges que es van anar donant respecte la possibilitat de tenir públic als estadis, la no obligatorietat de dur mascareta a l'aire lliure o la recuperació dels festivals de música. "Sembla que quan estem al carrer no hi ha sensació de pandèmia, quan entrem als centres mèdics canvia, però fora la vida flueix", ha dit.

Un altre dels punts que han posat sobre la taula han estat les vacances dels professionals sanitaris, demanant que es garanteixi el descans d'uns treballadors que han estat a primera línia des de fa un any i mig. Argimon ha dit que "ningú les vol tocar", i ha apuntat que es farà tot el necessari per no fer-ho, però també he subratllat que "depèn de cada centre".

En quant a l'estat dels CAP, ha reconegut que hi ha "mancances" i que cal "augmentar el personal quan sigui possible". Una de les vies que ha vist més factibles, és treballar el pròxim pressupost de la Generalitat, que pot ser "clau" pel Departament de Salut.

Pel que fa a les dades de la pandèmia al conjunt de Catalunya, aquest dimecres el Departament de Salut ha declarat 14 ingressats més a les UCI en les darreres 24 hores, elevant el total a 549, mentre que els hospitals tenen sis ingressats més, fins a 2.243.

A més, Salut ha notificat 4.971 nous contagis confirmats per PCR o TA, que situen el total des de l'inici de la pandèmia al conjunt de Catalunya en 822.925 positius detectats. S'han notificat 22 noves morts i el total de defuncions des de l'inici de la pandèmia arriba a 22.512.

L'Rt baixa tres centèsimes i se situa en 0,85. El risc de rebrot disminueix 47 punts, fins als 929.  El 17,69% de les proves que s'han fet la darrera setmana han donat positiu. La incidència acumulada a 14 dies passa de 1.136,95 a 1.119,07, mentre que a set dies passa de 508,76 a 492,58.

Vota el número 1

Pel 31 de març

COL·LABORADORS