En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El president, Pere Aragonès, el vicepresident, Jordi Puigneró, i la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, dirigint-se a la reunió del consell executiu. / Foto: Rubén Moreno (Presidència)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Govern aixecarà a partir d'aquest divendres la restricció d'un màxim de 10 persones a les trobades i la limitació d'aforament als centres religiosos.

Així ho ha anunciat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa d'aquest dimarts a Palau, posterior a la reunió del Consell Executiu.

D'altra banda, la Generalitat també estudia augmentar del 30% al 40% l'aforament en espectacles esportius de més de 10.000 persones.

Plaja ha explicat que el Procicat està avaluant les mesures i ha dit que el govern ha volgut des del primer moment que fossin "quirúrgiques". 

D'altra banda, el Govern, a través d’un informe de l’Agència de Salut Pública, ha aprovat canvis en els criteris reguladors del dret de reunió amb la finalitat de fer compatible el dret de manifestació amb la preservació del dret a la salut. En relació a actualment, s’elimina l’obligatorietat de fer concentracions estàtiques sense desplaçament de la capçalera ni de la resta d’assistents, així com el tancament dels accessos al transport públic més propers. L'autorització entrarà en vigor aquest divendres. Així doncs, les mobilitzacions ja no hauran de ser estàtiques. Els manifestants hauran de deixar una distància d'1,5 metres entre els grups bombolla, es demana limitar l’ús de pancartes o altres objectes compartits, així com mesures d’higiene com l’ús obligatori de la mascareta o fomentar l’ús de gels hidroalcohòlics.

El que de moment no te data d'obertura és l'oci nocturn. El Govern espera obrir-lo "el més aviat possible", tot i que confirma que un dels factors que en permetrà l'obertura serà la dada de tenir menys de 100 persones ingressades a les UCI: "És un dels punts a tenir en compte per poder fer la reobertura", ha afegit Plaja. Segons el Departament de Salut, aquest dimarts hi ha 316 persones a les UCI.

Per la seva banda, la Federació Catalana d'Activitats de Restauració i Musicals (FECASARM) ha interposat aquest dimarts un nou recurs contenciós – administratiu contra la pròrroga de les restriccions publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya el passat 3 de setembre. Amb aquest nou recurs, la patronal ja acumula tres causes obertes amb mesures cautelars pendents de resolució.

En el recurs presentat aquest dimarts, amb petició de mesures cautelars urgentíssimes, la patronal ha reclamat que la millora de les dades epidemiològiques es vegin reflectides en la flexibilització de les restriccions. Així mateix, ha acusat la Generalitat de fixar els horaris de tancament de les activitats de manera "arbitrària i desproporcionada". La patronal defensa la reobertura dels espais interiors d'oci nocturn, sempre que els assistents disposin de la pauta completa de vacunació o un test previ negatiu.

El secretari general de la Fecasarm, Joaquim Boadas, ha criticat que el Govern aixequi la restricció de 10 persones a les trobades a partir d'aquest divendres, però en canvi mantingui el tancament de l'oci nocturn. "Per tant, s'han legalitzat les festes il·legals, valgui la redundància. No hi pot haver 100 persones en un local d'oci nocturn, però sí 80 o 100 en una festa en una casa particular", ha apuntat Boadas amb indignació. "Trobem del tot injust que el nostre sector segueixi tancat i sense data prevista de reobertura", ha insistit Boadas.

La Fecasarm s'ha reunit aquest dimarts a la tarda amb representants del Departament d'Empresa i ha reclamat que es doblin les ajudes al sector "fins als 50 o 100 milions d'euros". "Hem demanat que la mateixa voluntat política i intensitat per decretar les restriccions, també es vegi a l'hora d'aprovar les ajudes", ha assenyalat Boadas, que ha afirmat que ha sortit "més satisfet" que en la reunió de dilluns amb el Departament de Salut. "Tot i que l'ajuda més important seria reobrir, Empresa s'ha compromès a fer un esforç a nivell econòmic per pal·liar les pèrdues al sector de l'oci nocturn", ha constatat el secretari general de la Fecasarm. "Ara mateix només hi ha incertesa, inseguretat jurídica i arbitrarietat. Estem en una situació de desemparament total", ha lamentat Boadas.

Vota el número 1

Pel 2 de juny

COL·LABORADORS