En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, amb la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, i el ministre d'Inclusió, José Luis Escrivá. / Foto: Pool Moncloa - César P Sendra

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El govern espanyol ha aprovat en la reunió del Consell de Ministres d'aquest dimarts la pròrroga dels Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) fins al 28 de febrer.

L'executiu de Pedro Sánchez ha donat llum verda a l'acord 'in extremis' -a només tres dies del venciment de la pròrroga vigent- assolit ahir dilluns al vespre amb sindicats i patronals.

Els expedients actuals s'ampliaran un mes amb les mateixes condicions i, a partir del novembre, les empreses que ofereixin formació als treballadors accediran a exoneracions superiors en les quotes de la Seguretat Social. Es tracta de la sisena pròrroga dels ERTO des de l'inici de la pandèmia.


Pel que fa a les exoneracions, per a empreses amb més de 10 treballadors, si ofereixen formació podran arribar al 80% de les quotes de la Seguretat Social i, en canvi, si no fan formació només seran del 40%. Per a empreses de fins a 10 treballadors, en cas de formació també seran del 80% i del 50% si no n'ofereixen. Les accions formatives s'hauran de realitzar abans del 30 de juny de 2022.

Els ERTO seguiran comptant amb el comptador a zero de l'atur fins al 31 de desembre de 2022. També mantenen la clàusula de manteniment dels llocs de treball, les limitacions a la subcontractació i a la realització d'hores extraordinàries o els límits relacionats amb el repartiment de dividends i l'accés a les ajudes per part d'empreses amb seu a paradisos fiscals.

Les empreses hauran de tramitar de nou les sol·licituds d'ERTO i les podran demanar durant tot el mes d'octubre i, en cas que no hi hagi resposta de les administracions, s'aplicarà amb caràcter positiu el silenci administratiu.

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha destacat en roda de premsa la protecció que han donat els ERTO al llarg de la pandèmia i ha explicat que les negociacions del diàleg social per convertir els ERTO en un mecanisme permanent estan "molt avançades" i que "es compliran els terminis".

El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha explicat que actualment hi ha 246.000 persones en ERTO de les quals 77.000 en suspensió parcial. Escrivá ha recordat que en els pitjors moments de la pandèmia es va assolir la xifra de 3,5 milions de persones en ERTO i ha reivindicat la recuperació dels nivells d'ocupació, que no s'havia produït en crisis anteriors.

D'altra banda, també s'ha donat llum verda aquest dimarts al reial decret llei que inclou la pròrroga fins al 28 de febrer de totes les prestacions per als autònoms que es van posar en marxa per minimitzar l'impacte de la crisi de la covid-19.

Els beneficiaris d'aquestes ajudes seran aquells autònoms que ja gaudien de protecció de l'administració, una xifra que, segons els càlculs de l'administració, ascendeix a 226.000 persones finals de setembre. En aquest cas, el govern espanyol contempla una exoneració en les quotes de la Seguretat Social, tot i que aquestes s'aniran reduint progressivament. Durant el mes d'octubre, les exoneracions seran del 90%; al novembre, del 75%; al desembre, del 50%, i al gener, del 25%.

Vota el número 1

Pel 2 de juny

COL·LABORADORS