En directe: Informatiu local i comarcal + Resum esportiu + Agenda local

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La reobertura de l'oci nocturn a Catalunya en espais interiors es farà a partir de la matinada d'aquest dijous a divendres amb un aforament del 70%.

Un cop dins, tant en discoteques i en bars musicals, es podrà ballar, i s'haurà de portar mascareta en tot moment, excepte quan s'estigui consumint. També s'elimina l'obligació de mantenir distància de seguretat.

Pel que fa al consum de begudes, es podrà realitzar tant asseguts com drets, menys a la pista de ball per poder garantir que es fa amb mascareta.

Pel que fa l'horari de tancament serà fins a les 5h de la matinada de dilluns a dijous i fins a les 6h del matí els divendres, dissabtes, diumenges i vigílies de festius. També 30 minuts més per a poder tancar els locals. Els locals amb llicència de bar musical hauran de tancar a les 2.30h entre setmana i a les 3h els caps de setmana i vigílies de festius, també amb 30 minuts més per recollir.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha destacat que es tracta d'una notícia "esperada" pel sector després d'un any i mig de restriccions. De fet, ha afirmat que avui mateix acabaran de fixar els paràmetres d'aquesta reobertura, que entraria en vigor la nit de dijous a divendres a partir de la mitjanit. Això sí, també ha recordat que s'haurà de veure quins establiments estaran "preparats" per obrir.

La portaveu de l'executiu català ha opinat que l'ampliació de l'oferta d'oci nocturn "probablement modificarà els hàbits" d'una part de la població – referint-se als botellots – tot i que també ha afegit que aquest fet no els farà "desaparèixer".

Les persones que vulguin accedir als establiments d'oci nocturn ho poden fer de dues formes diferents, ja sigui presentant el certificat que acredita que disposen de la pauta completa, així com mostrant una prova diagnòstica negativa, sigui un TA o una PCR. En aquest darrer cas s'haurà de garantir que s'ha fet en els terminis fixats per cada prova, 48 i 72h abans, respectivament.

El certificat covid es posarà en marxa a través de la web verificacovid.gencat.cat, on es verificarà que és vàlid. Els clients hauran de presentar el codi QR del seu certificat covid –en format digital o paper- i els responsables d'accés al local el llegiran amb una càmera. Automàticament si es pot accedir sortirà a la pantalla la paraula 'validat' i una franja de color verd amb el nom i cognoms de la persona i la data de naixement.

Serà també necessari mostrar el DNI per tal de verificar que el certificat correspon a la persona que l'està utilitzant. Així mateix, si es denega el certificat sortirà a la pantalla la paraula 'no validat' i una franja de color vermell.

En les pròximes setmanes el Govern preveu posar en funcionament una aplicació que faci la mateixa funció que la web. Ll'app anirà en la línia d'altres que ja s'utilitzen a França o Itàlia.

El certificat covid també permet que la reobertura es faci sense l'obligació de respectar la distància de seguretat i tampoc cal que els locals mantinguin un registre dels assistents. Sobre la restricció d'aforament, des del Govern han apuntat que "és millor començar a obrir amb seguretat" per tal de "no fer passes enrere".

El Govern entregarà la resolució al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya aquest dimecres i confia que el tribunal l'aprovi abans de dijous al migdia. Si tot tira endavant, el dijous a la tarda es publicarà al DOGC i entrarà en vigor la matinada de dijous a divendres.

L'executiu té el "convenciment" que la resolució s'aprovarà, ja que han assegurat que té "elements objectius per justificar-la" i "és prou sòlida". La mesura tindrà una vigència de 15 dies.

D'altra banda, el Govern està treballant per reprendre la presencialitat a les universitats al 100%, i augmentar-lo també en esdeveniments esportius i culturals fins al 80%, segons expliquen això es farà en les pròximes setmanes si les dades ho permeten.

Després de l'anunci del govern, Les patronals de l'oci nocturn Fecalon i Fecasarm han celebrat la reobertura de les discoteques la nit de dijous a divendres, com un pas més per a tornar a la normalitat, després de 535 dies de tancament total i pèrdues per valor de més de 6.000 milions d'euros.

El sector espera que aquesta mesura, de retruc, "posi fi d'una vegada" als botellots, que s'han "cronificat" pel "retard en la flexibilització de restriccions". Amb tot, han avisat de la dificultat de controlar l'ús de mascareta.

L'entitat Fecasarm ha demanat un "pla b" per si el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya tomba la proposta de la Generalitat de permetre la reobertura dels locals d'oci nocturn i regular l'accés a l'interior amb el certificat covid.

En una carta que el portaveu de l'entitat, Joaquim Boadas, ha enviat als departaments de Salut i Interior, Fecasarm adverteix que la proposta del Govern que estudia el TSJC parla d'una implementació generalitzada al territori, i recorda que la justícia va tombar una proposta similar d'Andalusia precisament per l'abast territorial. En canvi, el Tribunal Suprem va acceptar un pla de la Xunta de Galícia que territorialitzava les obertures en funció de la incidència de la pandèmia.

El sector espera que en les setmanes vinents es puguin "millorar els límits" que imposa la Generalitat, ha dit Fernando Martínez, secretari general de Fecalon. Ara, els propietaris dels locals estan a l'espera de l'aforament que permetrà pel Procicat. En aquest sentit Fecasarm ha demanat que sigui del 80% i no del 70% com han proposat representants del Govern mentre que Fecalon considera que la proposta de la Generalitat "pot fer viable econòmicament" les discoteques.

Per la seva banda, l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC) veu amb bons ulls l'aforament al 70% dels espais amb el públic dret, sense distància de seguretat i amb certificat covid negatiu. En un comunicat, l'associació creu que l'obligatorietat de col·locar mobiliari per asseure el públic en les sales de concerts i clubs provocava un aforament real del 23%, una circumstància que "impossibilitava" la reactivació i viabilitat de l'activitat habitual de programació musical per a la ciutadania. Ara, reclamen que en poc temps la mascareta acabi sent "recomanable però no obligatòria".

Vota el número 1

Pel 2 de desembre

COL·LABORADORS