En directe: El xou de la sostenibilitat

 Llagostera Ràdio on-line

L'abocador de Vacamorta, al municipi de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura. / Foto: arxiu ACN

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La sentència judicial obliga al Govern restaurar l'antic abocador de Vacamorta, al municipi de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, tal com era abans del 2000, moment en què va entrar en funcionament.

Malgrat tot, el compliment de la sentència es va dilatant en el temps per la falta de consens amb el territori en com executar aquesta sentència.

Des d'Ecologistes en Acció de Catalunya han exigit que la Generalitat es posi les piles en el compliment d'aquesta sentència judicial. Malgrat tot, aposten per trobar una sortida consensuada amb el territori i per això proposen la creació d'una taula territorial on es pugui dissenyar la redistribució dels residus que encara hi ha a l'antic abocador.

L'entitat però, rebutja que les deixalles que hi ha es portin a d'altres puntes del territori, com ara a les Terres de l'Ebre o Hostalets de Pierola, com havia plantejat la Generalitat. Per això aposta que les 2,6 tones de residus s'aboquin en altres punts de l'Empordà, tot i que no veuen amb bons ulls que sigui en el mateix municipi on hi ha Vacamorta, ja que els veïns ja han patit prou amb l'abocador il·legal.

Malgrat tot, l'entitat critica que la retirada dels residus no és "la millor solució possible" perquè suposa un impacte important a nivell mediambiental i econòmic.

Buidar l'abocador suposarà la circulació de 120 camions de grans dimensions al dia durant cinc anys i la restauració del paratge podria comportar una inversió de 160 milions d'euros. Malgrat tot, els ecologistes recorden que aquesta és la sortida que els tribunals han avalat a l'abocador i per això cal complir-la.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS