En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La comunitat local d’energia de Cornellà de Terri . / Foto: Miquel Millan

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Un projecte pioner a l’Estat impulsat per la Diputació de Girona ofereix suport tècnic i econòmic per crear comunitats locals d’energia.

En concret consisteix en instal·lar plaques solars en equipaments municipals per poder subministrar electricitat als mateixos edificis i també als habitatges en situació de pobresa energètica i a tots aquells en un radi de 500 metres que vulguin formar-ne part.

De moment ja hi ha municipis gironins on s’ha executat la primera fase d’aquest projecte, Amer, la Cellera de Ter, Cornellà del Terri i Rupià.

La primera fase consisteix a instal·lar les plaques solars fotovoltaiques per poder abastir els equipaments, punts de recàrrega de vehicles elèctrics i, dins d’un radi de 500 metres, aquells habitatges que es troben en situació de pobresa energètica, com també totes aquelles llars que s’hi volen sumar. Cada municipi rep una subvenció de 40.000€ per part de la Diputació.

En aquests primers municipis ja s’hi ha connectat una vuitantena d’habitatges, dels quals 11 estan en situació de pobresa energètica, i arribant als 212 veïns. Aquestes instal·lacions produeixen 21.031 KWh/any d’energia elèctrica renovable, cosa que suposa un estalvi de 102.948 tones de CO2.

Ara, a aquest projecte s’hi sumaran més municipis. Es desenvoluparà la segona fase a la Cellera de Ter i a Rupià i s’iniciaran les accions als municipis de: Navata, Viladamat, Vilafant, Vilanant, la Pera, la Vall d’en Bas, les Planes d’Hostoles, Sant Julià de Llor i Bonmatí.

A banda d’aquets municipis, ja n’hi ha un total de 6 que ja tenen una memòria tècnica per impulsar les comunitats locals d’energia properament, tot i que encara no s’ha executat el projecte. Son Agullana, Mieres, Breda, Vidreres i Vilademuls.

I n’hi ha 46 més que ja estan en fase de redacció, municipis com Aiguaviva, Campllong, Cassà de la Selva, Llagostera, Sant Andreu Salou, entre d’altres.

Els habitatges que vulguin sumar-se a aquest projecte, paguen una quota a l’ajuntament corresponent, el qual decideix la potència que pot cedir a la ciutadania i calcula la quota anual a pagar i cada família pot decidir la potència que necessita.

Tots els integrants de la comunitat local d’energia disposen d’una App que permet controlar en temps real la quantitat d’energia que genera la instal·lació solar i la quantitat que es consumeix. Aquesta aplicació també permet ajudar a modificar els hàbits de consum i ajustar-los a la producció d’energia que genera la instal·lació.

Segons explica el diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Lluís Amat “les comunitats locals d’energia són una oportunitat per començar a construir un nou model de societat en un moment en el qual l’emergència climàtica és cada vegada més evident".

Aquest projecte de la Diputació de Girona va més enllà de la millora de l’eficiència energètica, sinó que pretén ser un de partida per impulsar iniciatives de col·laboració entre la ciutadania.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS