En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La consellera Teresa Jordà, amb un grup de residents del centre Creu de Palau de Girona. / Foto: Gemma Tubert (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La campanya 'Gràcies des de...' de donació de fruites i hortalisses de proximitat a les residències catalanes s'ha tancat aquest dimecres amb 47.387 kg de productes repartits en 1.062 centres d'arreu del país.

La iniciativa, impulsada pels departaments d'Acció Climàtica, Drets Socials i Salut, es va posar en marxa el mes de desembre del 2020 per, d'una banda, donar sortida a uns aliments amb dificultats per la pandèmia.

També es volia evitar el malbaratament i, alhora, agrair "l'esforç i tenacitat" dels treballadors i dels residents durant la pandèmia. Des d'aleshores i fins ara, se n'han beneficiat unes 94.301 persones entre usuaris dels diferents centres i personal.

Aquest dimecres s'ha tancat amb el projecte amb el lliurament de 4 tones de poma de Girona amb Indicació Geogràfica Protegida a 78 residències de gent gran de les comarques de l'Alt i el Baix Empordà, la Garrotxa, el Pla de l'Estany, la Selva, el Ripollès i el Gironès.

La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, n'ha fet balanç en un dels centres on s'ha fet el lliurament gratuït, a la residència Creu de Palau de Girona.

En concret, s'han distribuït mandarines de les Terres de l'Ebre, a la residències del camp de Tarragona i Ebre; taronges, a les de Barcelona; calçots de Valls, a les de Lleida i Tarragona; carxofes del Baix Llobregat, al Baix Llobregat, l'Alt Penedès, el Garraf, l'Hospitalet de Llobregat i Cunit; cireres del Baix Segre, al l'Alt Pirineu i l'Aran, el Solsonès i el Berguedà; tomacons del Maresme, al Maresme i Blanes, acompanyats de 500 litres d'oli DOP de Siurana, i paraguaians del Segrià al Bages, Osona, el Moianès, l'Anoia i el Vallès Oriental. A Girona, la poma IGP n'ha estat la protagonista.

La iniciativa és part de les activitats organitzades amb motiu de la celebració de l'Any Internacional de la Fruita i la Verdura que organitza la FAO de Nacions Unides, però també persegueix altres objectius.

Tal i com ha explicat Jordà, la proposta ha servit per ajudar els productors a donar sortida a uns productes que han tingut problemes de distribució per la pandèmia i, alhora, es fa una aposta per evitar el malbaratament. "

El consum de proximitat és també una aposta per la sostenibilitat en majúscules perquè implica cadenes de producció i de distribució més curtes", ha remarcat Jordà. En aquest sentit, ha dit també que la iniciativa, a la vegada, ha permès reconèixer l'esforç que han fet tant usuaris com treballadors de les residències de gent gran, les principals damnificades per la pandèmia de la covid-19.

Jordà ha celebrat iniciatives com aquesta i s'ha mostrat oberta a tirar-ne endavant d'altres. "Quan hi ha una llum d'alerta en un sector productor del país, qualsevol iniciativa és benvinguda", ha assegurat la consellera.

Vota el número 1

Pel 19 d'abril

COL·LABORADORS