En directe: Top 25 - llista èxits

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Escalada de preus sense precedents a les comarques gironines. Durant el mes d'octubre, l'IPC va pujar 1,8 punts. Es tracta de la xifra més alta de la sèrie històrica que es remunta al 1993.

De fet no es troben unes dades similars des dels mesos d'abril del 2012, quan l'augment va ser de l'1,5% i el 2005 de l'1,6%.

Els increments s'expliquen principalment per l'augment de preus que estan experimentant en els últims mesos la llum, el gas i els carburants. A la demarcació, durant el mes passat aquests serveis i els carburants han pujat un 7,5%, molt per sobre del 5,9% registrat el mes de setembre. Si ens fixem en l'acumulat de l'any, però, la variació anual continua a l'alça i ja se situa en més del 46%.

Durant el mes d'octubre, però, també han pujat altres grups com ara el vestit (+14,7%), el calçat (+7,7%), el transport (+2,1) i l'ús de vehicles personals (+2,7%), que s'explicaria també per l'increment del preu dels carburants.

Per contra, a l'altra banda de la balança, hi ha serveis que baixen. Amb l'entrada a la temporada baixa, els paquets turístics han caigut un 1,2% i els preus dels serveis d'allotjaments encara ho han fet més (-4,1%). També han baixat els preus dels equips de telefonia (-1,4%).

Segons les dades de l'última estadística de l'INE, la taxa interanual també arriba a xifres històriques. En concret, durant l'últim any ha pujat un 6%, per sobre de la dada registrada a Catalunya però lleugerament per sota d'altres demarcacions com a Ponent, l'Alt Pirineu i Aran (+6,2%).

D'un any per l'altre, però, també s'han encarit els aliments (+2,5% ); el transport (+12,4%) o la roba i el calçat (+1% ).