En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Camions de Bombers al parc de la Jonquera. / Foto: Gemma Tubert (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La presentació oficial del projecte, batejat amb el nom Cooperació Operativa d’Emergències i Prevenció d’Incendis, s'ha fet aquest dimarts a l'edifici de la Generalitat a Girona.

L'objectiu del programa, que des del gener del 2018 s'ha començat a implementar i que s'allargarà fins al 2020, té per objectiu "desenvolupar una política conjunta en matèria de prevenció i gestió de riscos i catàstrofes a la zona transfronterera per millorar la capacitat d’anticipació i resposta dels serveis d’extinció". S'ha fet durant una jornada amb representants dels serveis d'extinció d'incendis, gestors del territori i centres de recerca que han exposat projectes per compartir coneixements i crear sinèrgies.

S'estableixen tres eixos principals d'actuació, com és desenvolupar una gestió coordinada del risc d'incendis entre els bombers catalans i francesos; oferir una resposta transfronterera "ràpida, eficaç i segura" davant emergències i aplicar una estratègia conjunta en matèria de prevenció davant el risc d'incendis.

El director dels serveis territorials d'Interior de la Generalitat, Albert Ballesta, subratllava que aquest programa permetrà "una major immediatesa i eficàcia" dels dos cossos de bombers. "Els veïns s'han d'ajudar i en situacions d'emergència no hi ha burocràcies ni fronteres; no podem esperar l'autorització de Madrid o París per enviar un camió a apagar un foc perquè aquest no entén de burocràcies i es va propagant", ha afegit.

L'àrea de treball se centra en l'espai transfronterer entre la Jonquera i els Pirineus Orientals així com el seu corredor d'infraestructures. Concretament, una superfície de 10.000 km2, més d’1,2 milions d’habitants, 13 comarques i 448 municipis donat que aquest punt és un dels principals nusos de mobilitat transeuropea de persones i mercaderies.

En els darrers trenta anys, aquesta zona ha estat escenari d’incendis devastadors. El més recent va ser el de juliol de 2012 que va començar en l’eix principal de comunicació transfronterera a l’Empordà. Va devastar 13.000 hectàrees de bosc i va causar la mort de quatre persones.

Entre les mesures que inclou el projecte hi ha l'elaboració d'una cartografia unificada i compartir comunicacions (els bombers francesos podran connectar-se a la xarxa Rescat quan entrin en territori català i a la inversa en cas de territori francès) o adaptadors per connectar les mànegues (actualment s'usen dos tipus diferents de rosques). També hi haurà oficials d'enllaç que parlaran català i francès per facilitar la comunicació alhora que també es farà formació i pràctiques conjuntes.

El pressupost del projecte és de 2.556.505 euros, el 65% dels quals s'assumiran amb fons europeus del FEDER a través del programa Interreg POCTEFA.

Els diners restants els aportaran els set socis: Generalitat (Departament d'Interior i el d'Agricultura), Diputació de Girona, el Service Départemental d’Incendie et de Secours des Pyrénées-Orientales, el Conseil Départemental des Pyrénées-Orientales, l’Office National des Forêts i el SIVU-Albères.

Els seus impulsors no descarten estendre el model amb altres zones del territori en un futur, com podria ser al llarg de tot el Pirineu.

Vota el número 1

Pel 10 de febrer

COL·LABORADORS