En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Els representants d'UGT a Girona i d'AMIC-UGT. / Foto: Lourdes Casademont (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els casos d'"esclavisme" al camp gironí es donen sobretot en temporada alta, en el moment de recollida de collites, segons denuncia el sindicat UGT.

Des de l'any passat, han detectat més de 500 casos però desconeixen quina pot ser la xifra real d'aquestes pràctiques. A més a més, també ho titllen de "racisme indirecta" perquè els propietaris acaben contractant a persones immigrants perquè les condicions que ofereixen no interessen als possibles aspirants que han nascut aquí perquè tenen "retallats" els drets laborals.

"Poden arribar a cobrar la meitat del salari que estableix el conveni, si plou ja no treballen i no cobren aquell dia i només cobren i cotitzen les jornades que han treballat, sense caps de setmana", ha detallat el president d'AMIC-UGT de Catalunya, David Papiol.

El 90% dels casos que han detectat són homes d'origen africà, sobretot subsaharians.

Per altra banda, el sindicat també ha lamentat que a la demarcació de Girona no s'hagi format encara el que es coneix com a Taula de flux migratori on hi ha representades les administracions, sindicats, patronal, Inspecció de Treball i Seguretat Social.

A altres punts com ara a Barcelona i Lleida sí que està en funcionament, segons Papiol, que ha recordat que és el lloc on s'han de denunciar aquestes situacions. Així mateix, també ha explicat que estan treballant amb la policia espanyola per trobar possibles intermediaris que fan d'enllaç entre el propietari i els treballadors. I a canvi, es queden una part del salari. Alguns treballadores, afirma el sindicat, dormen en barracons i en males condicions. Reclamen més inspeccions de Treball per posar fi a aquestes pràctiques.

En la presentació de la memòria de l'Associació d'Ajuda Mútua d'Immigrants a Cataluna (AMIC-UGT) s'han destacat algunes dades. Durant el 2017, van oferir assessorament jurídic en estrangeria a 509 persones a la demarcació, una xifra similar a l'any anterior.

En total es van atendre 875 consultes i es van prestar 2.910 serveis.Les consultes més sol·licitades van ser assessorament sobre l’arrelament social (26% del total de les consultes), el tràmit de la nacionalitat (24%) i sobre els informes d’estrangeria (16%). Els usuaris provenien de 33 nacionalitats diferents i la majoria, un 94%, eren extracomunitaris.

La memòria també recull que el 59% dels atesos es trobava en situació irregular en no disposar de cap tipus d'autorització de residència. També parlen d'una "migració de segona generació", donat que el 57% dels atesos porta més de 10 anys a Catalunya i encara no té resolta la seva situació. "Són víctimes de l'economia submergida i la precarietat estructural", segons ha afirmat el secretari general d'UGT a Girona, Xavier Casas.

Es tracta de persones que han nascut i estudiat a Catalunya però que encara mantenen "l'estigma de ser irregulars" perquè després de tots aquests anys no han aconseguit un treball que els permeti "viure amb dignitat" i de retruc, regularitzar la seva situació. En aquesta línia ha apuntat que dels 509 usuaris atesos, només 138 treballava i d'aquests, un 33% ho feia sense contracte i un 45% amb contractes temporals.

Per la seva banda, el responsable de les oficines d'AMIC-UGT de Girona, Mohammed Daouieb, ho ha definit com a una "situació enquistada" tot lamentant que la societat encara no hagi entès el "potencial" de la immigració a Catalunya. Entre altres coses perquè alguns dels nouvinguts presenten un perfil mitjà-alt de formació i acaben marxant del país perquè no hi veuen un futur. En el cas dels atesos a l'AMIC-Girona durant el 2017, el 55% tenien estudis mitjans i un 11%, formació universitària.

Vota el número 1

Pel 19 d'abril

COL·LABORADORS