En directe: Top 25 - REPETICIÓ

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El president del govern espanyol Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimecres a la conferència de Presidents que s'estableix de nou l'obligatorietat de la mascareta als exteriors.

Aquesta mesura s'aprovarà en un Consell de Ministres extraordinari i monogràfic aquest dijous que, en principi, serà la penúltima sessió de l'any. I l'imposició de la mascareta al carrer seria efectiva aquest divendres 24 de desembre.

En quan a l'obligació de portar mascareta al carrer, hi haurà excepcions, ha dit el president. En concret per a la pràctica de l'esport o el passeig per "espais naturals o oberts" quan es vagi acompanyant d'una persona de la bombolla familiar o bé es pugui mantenir una distància superior a 1,5 metres.

Estarà vigent "fins tan aviat com sigui possible" ha destacat.

En canvi, Sánchez ha justificat que l'executiu espanyol no adopti altres tipus de mesures més restrictives i les deixi, en tot cas, en mans de les Comunitats Autònomes, perquè "no estem com el març del 2020" i "tenim unes dades de vacunació formidables". "Creiem que la mascareta i la vacunació són les referències per superar aquesta onada i reconquerir espais de llibertat".

El president espanyol ha insistit després de la Conferència de Presidents que malgrat el "record traumàtic" dels primers mesos de la pandèmia "no estem al març ni al Nadal del 2020". Segons el president espanyol la situació és molt diferent fruit de la vacuna i perquè contràriament a aleshores ara "9 de cada 10 persones de més de 12 anys tenen la pauta completa i el 85% dels majors de 70 anys tenen la tercera dosi".

La vacunació dels nens, ha dit, "avança a bon ritme" i assoleix el 13,4%, i tot plegat "són xifres formidables que no teníem fa un any i que demostren que estem millor preparats per resistir l'embat de la covid-19". "Hem anat molt lluny en la vacunació, més que gairebé tothom", i "tots tenim temor de tornar a la situació de març del 2020, però la situació és diferent i no adoptarem les mesures d'aleshores", ha dit.

"Soc plenament conscient de la fatiga i preocupació d'aquesta onada, i crec que hem de confiar en la nostra estratègia, que es basa en la ciència i la prevenció, és a dir, en la vacunació i la mascareta", ha dit abans de destacar l'efectivitat de les mascaretes, la fortalesa del sistema de salut i l'exemplaritat dels ciutadans. Per això ha demanat gaudir d'aquestes festes "amb responsabilitat".

Pel que fa a les cavalcades de Reis, Sánchez s'ha mostrat convençut que s'han de poder celebrar. "Crec que amb l'ús de la mascareta" i "els sistemes de prevenció i l'experiència dels alcaldes sobre com fer-les, els nostres nens es mereixen tenir cavalcades, i el govern d'Espanya treballarà perquè sigui així".

Sánchez ha evitat el xoc amb les comunitats. Ha apuntat que cal fer aterrar les mesures "a la realitat del territori". "Això no és altra cosa que reconèixer que la realitat de la pandèmia pot ser diferent i que les administracions territorials poden actuar d'acord amb les seves competències", ha dit.

A la conferència també s'ha explicat que s'emetran autoritzacions temporals per permetre la venda a les farmàcies de test d'antígens d'ús professional perquè estiguin a la disposició dels ciutadans.

A més, es preveu destinar 292 milions d'euros a augmentar el nombre de professionals sanitaris disponibles i millorar les seves condicions laborals, reduint la temporalitat per sota el 8%.

El president espanyol també ha anunciat el reforçament dels dispositius amb equips de vacunació de les Forces Armades i posar a disposició de les comunitats els hospitals de la Xarxa Sanitària Militar.

A més, l'executiu espanyol intensifica el procés de vacunació i estableix com a objectius tenir el 80% de la població d'entre 60 i 69 anys vacunada amb la tercera dosi abans que acabi l'any.

També el 80% de les persones d'entre 50 i 59 anys per la setmana del 24 de gener, el 80% dels d'entre 40 i 49 anys per la primera setmana de març, el 70% de nens amb la primera dosi pediàtrica a la setmana del 7 de febrer i el 70% amb la segona dosi pediàtrica per la setmana del 19 d'abril.

Sánchez també ha anunciat la contractació de personal sanitari jubilat i prejubilat i l'habilitació per a la contractació de professionals amb títol d'especialista obtingut a estats no membres de la UE.

El president també ha avançat que en la línia del que ha aprovat la Comissió Europea, a partir de l'1 de febrer del 2022, dins del certificat verd digital, el període de validesa de la vacunació serà de nou mesos des de la data de l'administració de l'última dosi.

Després de la conferència, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha reafirmat en les mesures anunciades dilluns pel Govern per frenar l'increment de contagis de covid-19.

Aragonès ha reconegut que les mesures proposades són "dures" però s'aplicaran "per responsabilitat" un cop el TSJC les autoritzi. "De vegades s'han de prendre decisions que no són populars", ha dit.

D'altra banda, ha indicat que la vacunació és "fonamental però no suficient" davant d'un escenari d'increment rècord de contagis i ha qüestionat l'efectivitat de l'ús obligatori de la mascareta en exteriors que imposarà l'executiu espanyol.

"La meva sensació és que aquesta mesura s'ha pres més per fer veure que s'estan prenent decisions que no per l'efectivitat de la mesura en si", ha indicat en roda de premsa Aragonès. El president ha insistit que "és evident" que calen mesures encaminades a reduir la mobilitat i la interacció social.

En aquest sentit, el Govern es manté ferm en la defensa de les mesures que vol aplicar, com la restricció de trobades a 10 persones, el tancament de l'oci nocturn, la reducció d'aforaments en restauració (50%) i comerç, cultura i esport (70%) i el toc de queda entre la 1 i les 6 de la matinada als municipis de més de 10.000 habitants amb alta incidència. Així mateix, també ha argumentat que calen mesures econòmiques per compensar els sectors afectats i ha indicat que el Govern ja hi està treballant.

El president confia, a més, que el fet que no s'hagin adoptat mesures similars consensuades a tot l'Estat "no ha d'interferir" en la decisió del TSJC sobre les mesures sol·licitades, que ha subratllat "estan justificades i s'adopten per criteris estrictament sanitaris ponderats amb la resta de drets".

Segons Aragonès, el govern espanyol ha traslladat que la vacunació ho canvia tot, un extrem que la Generalitat no comparteix. En aquest sentit, ha explicat que al ritme actual de vacunació -entre tercera dosi i els més petits- es podria arribar a protegir bona part de la població al març i ha advertit que des d'ara fins llavors venen dies en què es preveu interacció i mobilitat.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS