En directe: Hora del Jazz

 Llagostera Ràdio on-line

Un periodista provant les ulleres digitals per entrar al CatVers. / Foto: Aina Martí (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Catalunya ha llançat el CatVers, un espai digital immersiu obert desenvolupat pel Centre Blockchain (CBCat), promogut pel Govern i la Cambra de Comerç de Barcelona.

El metavers en català estarà a disposició de les entitats que se sumin per a fer reunions des d'aquest dilluns i s'espera que pugui acollir activitats diverses com galeries d'art al febrer i fer esdeveniments més grans com ara festivals a partir del març.

Serà llavors quan es publicaran les tarifes "assequibles" per fer ús de l'espai, que serà gratuït en els primers dos mesos.

El president executiu del CBCat, Quirze Salomó, ha explicat que hi ha una "possibilitat molt alta" de desenvolupar una moneda pròpia pel metavers català per "monetitzar els actius" que puguin oferir-s'hi.

A partir d'aquest dilluns, les entitats que vulguin adherir-se a la iniciativa podran registar-se i entrar a una sala personalitzada amb un codi. Els organitzadors aniran afegint noves possibilitats d'ús al llarg de l'any i en la segona meitat del 2022 esperen desplegar un campus universitari que puguin fer servir les universitats catalanes.

A més, de cara al final de l'any es vol posar en marxa una "governança descentralitzada" del metavers, perquè siguin les entitats adherides qui el dirigeixin.

El projecte, ha tingut un pressupost inicial d'entre 10.000 i 20.000 euros i els organitzadors esperen que sigui "econòmicament sostenible" ràpidament perquè es tracta d'un sector transformador que canviarà l'Internet tal com el coneixem.

El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha assegurat que "l'única manera de protegir la nació" és "tenir presència en aquests nous entorns". El conseller de Territori i Polítiques Digitals ha fet un paral·lelisme entre el metavers en català i l'aposta que va suposar per l'audiovisual en català la creació de TV3 en els anys 80.

Així mateix, la presidenta de Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca, ha afegit que les tecnologies que convergeixen en els metaversos "transformaran el món". "La llengua i la cultura catalanes han de ser presents en aquesta revolució tecnològica, no podem quedar fora", ha dit.

Aquests espais seran d'ús habitual d'aquí a tres anys i universals d'aquí a cinc, segons Salomó. "El metavers ha de generar una economia sostenible i no demanar molts recursos públics", ha dit el president executiu del CBCat.

Salomó ha insistit que ara mateix aquesta cursa està liderada per grans companyies com Facebook i ha avisat que les administracions i entitats de recerca han de "posar-se les piles" per reclamar que en aquests espais digitals hi hagi una governança i es garanteixin els drets dels ciutadans.

Preguntat per la diferència entre fer una reunió en una plataforma digital com les que s'han popularitzat durant la pandèmia, el màxim responsable del CBCat ha assegurat que en aquests entorns immersius la interacció social és més alta. Salomó ha posat l'accent en l'ús cultural que es pot donar al CatVers, que pot oferir "la possibilitat d'anar d'un museu a l'altre immediatament i sense desplaçar-se".

En aquest sentit, els creadors del metavers en català han reiterat que el "més interessant" que oferirà el CatVers "està en mans dels creadors" que són els que faran funcionar l'espai. Per tal de poder monetitzar els actius que s'ofereixin, hi ha una "possibilitat molt alta" de generar una criptomoneda pròpia, cosa que passa "a la majoria de metaversos". "Això no vol dir que hagi de ser la moneda catalana", ha volgut esclarir Salomó.

La presentació oficial de l'espai ha sigut aquest dilluns a la Cambra de Comerç de Barcelona i els assistents han pogut seguir l'acte amb ulleres de realitat virtual per poder seguir la presentació de forma més immersiva.

Vota el número 1

Pel 19 d'abril

COL·LABORADORS