En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha constatat que les darreres xifres mostren que la velocitat de contagi està remetent i que el risc de rebrot, tot i que continua pujant, no ho fa de la mateixa manera que en dies anteriors.

Plaja Ha afegit que els experts apunten que s'està a prop del pic, o com a mínim de l"altiplà", d'aquesta sisena onada.

Tot i això, ha afirmat que les hospitalitzacions continuen creixent, tot i que no al mateix ritme, i es manté la pressió a l'atenció primària, amb un nou rècord de visites per covid aquest dilluns.

Actualment, el 90% de les persones contagiades ho són per la variant òmicron, però la meitat dels ingressats s'han contagiat amb delta.

Davant d'aquest escenari, Plaja ha afirmat que no es pot "abaixar la guàrdia" i ha assegurat que "és d'hora" per parlar del relaxament general de mesures. Ha recordat però que el Govern sempre ha dit que les mesures s'anirien retirant a mesura que la situació ho permetés: "sense precipitació però sense cap tipus de demora".

En aquest sentit, ha explicat que ara només poden avançar que no preveuen demanar la pròrroga del toc de queda per aquells municipis de més de 10.000 habitants amb alta incidència, on ara s'està aplicant.

Ha justificat començar per aquesta mesura perquè, de les que afecten drets fonamentals, és la més invasiva. Plaja ha afegit però que la mesura ha funcionat i, tot i que sumada a la resta, ha permès reduir la mobilitat i la interacció en un moment complicat de la pandèmia.

El Govern creu que la desacceleració incipient de la pandèmia s'està donant per motius multifactorials, que inclouen el compliment majoritari de les restriccions, la bona resposta del personal sanitari i l'increment de la vacunació.

Més enllà del toc de queda, Plaja ha assegurat que no es pot establir un calendari sobre la previsió de retirada de la resta de restriccions. Sí ha apuntat que després del toc de queda anirien la resta que afecten drets fonamentals, començant per la limitació a 10 persones en les trobades socials.

Plaja sí ha afirmat que no està previst que hi hagi canvis pel que fa a l'ús del passaport covid, ni pel que fa a començar a aplicar-lo en altres sectors diferents ni per deixar de fer-ho en els que està vigent actualment.

Pel que fa a l'oci nocturn, també ha respost que no hi ha una data fixada per a la seva reobertura perquè no es pot fixar i ha afirmat que s'escoltarà els experts i es continuaran analitzant les dades de la pandèmia per veure quan és possible fer-ho.

D'altra banda, la comissió delegada del Govern per la covid ha encarregat al comitè científic assessor un informe sobre quin ha de ser l'abordatge de la covid a mig i llarg termini tenint en compte l'evolució de la malaltia en els darrers dos anys.

Plaja ha reconegut que el repte de futur serà donar-li un abordatge global però ha explicat que el Govern considera imprescindible establir quins són els diversos escenaris i com s'haurien de gestionar. "Ja s'hi està treballant", ha declarat.

Per últim, el Govern també s'ha mostrat partidari de regular el preu dels tests d'antígens i ha assegurat que "aplaudirà" la mesura quan sigui efectiva, ja que ha recordat que la competència és estatal. De fet, el govern espanyol ha convocat per aquest dijous una reunió de la Comissió Interministerial de Preus dels Medicaments i que fixarà un preu màxim de venda dels tests d'antígens.

Vota el número 1

Pel 30 de setembre

COL·LABORADORS