En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel, ha anunciat que volen incorporar alguns canvis en el sistema de recompte de les dades relatives a la covid-19.

Així, introduiran una variable en la declaració d'ingressos a l'UCI que en discrimini clarament el motiu, si és per la covid-19 o bé per un altre motiu però amb la infecció.

Salut calcula que entre un 8% i un 10% dels pacients a l'UCI tenen covid, però que no és el motiu principal de l'ingrés.

Per entendre aquesta diferència de 'per covid' i 'amb covid', Craywinckel ha posat l'exemple d'una persona contagiada amb el coronavirus que pateix un atac de cor i ha d'ingressar a l'UCI. Fins ara aquests casos de persones amb covid que ingressaven a l'UCI eren puntuals, però amb les incidències actuals, molt elevades, han augmentat.

Salut vol "afinar" l'anàlisi de dades per tenir una fotografia més acurada de la situació a les UCI, ha destacat Craywinckel. Aquesta disgregació es podria ampliar a altres àmbits com les dades d'ingressos a planta o de defuncions, però de moment s'aplicarà a les de l'UCI.

La directora del CatSalut ha indicat que el nombre d'ingressos a l'UCI reportat al sistema de dades podria baixar en els propers dies per aquest canvi, del qual aniran informant per interpretar adequadament les variacions que es produeixin.

Un altre canvi serà depurar el llistat de centres que ara reporten dades al Ministeri de Sanitat, ja que més de 10.000 llits dels que hi consten no són d'hospitals, sinó que pertanyen a altres tipus de centres, com sociosanitaris o residències. Craywinckel ha atribuït a aquest fet la discrepància de les dades que reporta el Ministeri de Sanitat sobre Catalunya de les del Departament de Salut, una divergència de fa mesos, i que ara la conselleria espera corregir.

Al marge d'aquests canvis, les dades actuals mostren que el 28% dels pacients ingressats a planta i el 33% dels que estan a l'UCI no estan vacunats –cal tenir en compte que la majoria de la població està vacunada, per tant la probabilitat d'ingressar a l'hospital és més elevada entre els no vacunats-.

Segons l'anàlisi dels ingressos actuals a les UCI de dos grans hospitals –no han especificat quins-, el 23% dels pacients es van contagiar amb la variant òmicron. D'aquests, el 85% són pacients no vacunats, immunodeprimits o amb comorbiditats severes. Craywinckel ha recordat que en la sisena onada han coexistit la variant delta i l'òmicron.

Segons les últimes dades del Sistema d'Informació dels Serveis d'Atenció Primària (SISAP), les persones no vacunades majors de 50 anys tenen una probabilitat 3,8 vegades major de ser hospitalitzades per covid-19 i 9,3 vegades més d'entrar a l'UCI que les d'aquesta edat amb dosis de record. Per això, les responsables de Salut han insistit en la importància de la vacuna i de la dosi de reforç.

Sobre la situació de la sisena onada, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha constatat aquest dimecres que les incidències "s'estan frenant" en determinades edats, fet que coincideix amb les previsions del grup BIOCOMSC, que marcaven la possibilitat d'"un viratge de la situació" per aquest dimecres, ha dit la secretària de Salut Pública.

Les incidències més elevades són en el grup de 0 a 9 anys. Cabezas ho ha relacionat amb les proves que es fan a les escoles i amb unes cobertures més baixes de vacunació en aquesta franja d'edat –de fet, només es poden vacunar els infants majors de 5 anys-.