En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Unió de Pagesos reclama al Departament d'Acció Climàtica mesures per pal·liar els "greus" efectes de la sequera que patirà la pagesia.

Segons l'organització agrària, les conseqüències de la sequera, juntament amb l'increment de danys de fauna salvatge i les gelades, fan preveure "una reducció important de la collita de cereals i farratges, a la qual, si no plou, s'hi afegiran la resta de sectors, tant de secà com de regadiu, i la ramaderia també se'n pot veure afectada".

A més, s'hi suma l'escalada dels preus dels costos de producció (fertilitzants, energia, serveis, mà d'obra i fitosanitaris, entre altres) i que "la guerra d'Ucraïna ha agreujat amb l'increment encara més el preu de l'alimentació animal, dels fertilitzants i de l'energia".

Entre les mesures plantejades per Unió de Pagesos, hi ha articular la reserva de crisi per disposar de fons europeus, aixecar les obligacions de la diversificació de conreus i la superfície d'interès ecològic, incrementar el percentatge d'avançament dels pagaments directes i que aquests es facin efectius tan aviat com ho permeti la normativa, així com de les mesures de desenvolupament rural, i l'establiment d'un ajut d'estat directe per a les explotacions més afectades.

Unió de Pagesos també demana una rebaixa de l'IVA de tots els bens i serveis que paga la pagesia i que els fons no gastats en desenvolupament rural serveixin per establir ajuts per recuperar el potencial productiu.

A més, proposa que es pugui elevar, excepcionalment, el màxim de nitrogen orgànic permès en els conreus, d'acord amb les seves necessitats. "La mesura permetria fer front al fort increment de preu dels fertilitzants químics nitrogenats, que han triplicat el preu respecte a la campanya passada", assenyala l'organització agrària.

El sindicat també insta l'Administració a establir totes les mesures necessàries per fer front als danys que la fauna salvatge, sobretot senglars i conills, causa al sector agrari i critica que la pagesia hagi d'assumir les pèrdues i els costos addicionals derivats d'aquesta problemàtica.

Unió de Pagesos posa de relleu l'impacte que la pesta porcina africana, actualment present a Alemanya, Itàlia i els països de l'Est, podria tenir no només en el sector del porcí, sinó també en l'exportació d'alfals i altres farratges, ja que "serviria d'excusa per posar traves a les exportacions catalanes d'aquests productes".

L'organització agrària també demana que s'utilitzin les eines ja previstes com ara la declaració i l'aplicació de l'emergència cinegètica, i facilitar l'autorització excepcional de caça per danys per reduir la sobrepoblació de fauna "a nivells sostenibles".

Finalment, Unió de Pagesos reclama engegar el procés per aprovar una nova llei de gestió de la fauna cinegètica que "clarifiqui les necessitats, demandes i compatibilitats entre pagesos, caçadors i la societat", i "millori la regulació de les emergències cinegètiques".

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS