En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La manifestació en defensa de l'escola en català a Girona. / Foto: Aleix Freixas (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Aquest dimecres 23 de març s'ha fet una vaga de la comunitat educativa en defensa de l'escola en català. Segons el sindicat USTEC, a les comarques gironines ha tingut un seguiment del 30% dels professors.

Per la seva banda, el sindicat d'estudiants afirma que un 80% dels alumnes d'escoles i instituts gironins ha seguit la vaga.

L'acte central d'aquesta jornada de reivindicació ha estat la manifestació convocada pels sindicats USTEC, Intersindical, COS i SEPC a les dotze del migdia davant de la Delegació del Govern a Girona.

La portaveu d'USTEC a Girona, Glòria Polls, ha defensat que la protesta arrenqués davant de la delegació de la Generalitat a Girona perquè demanen una "resposta més contundent" per part del Departament d'Educació en contra de la sentència del TSJC que imposa que un 25% de les classes es facin en castellà.

Segons Polls, Educació té la responsabilitat exclusiva de protegir els professors "davant de qualsevol sentència" judicial. Per això la portaveu del sindicat demana al Govern que desplegui un projecte lingüístic unitari per a tots els centres i evitar la càrrega de responsabilitat jurídica a les direccions dels centres.

La portaveu del sindicat USTEC a Girona, Glòria Polls, ha lamentat que la sentència del TSJC no tingui "cap base pedagògica". Polls creu que aquesta resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya té finalitats polítiques i per això demana que es blindi el català a les aules.

La mobilització de Girona ha sortit a les 12 del migdia de la plaça de Pompeu Fabra de Girona i s'ha dirigit cap al carrer de Joan Maragall i posteriorment ha enfilat per Jaume I fins a la subdelegació del govern espanyol. En aquest punt, alguns estudiants han cremat una còpia de la sentència del TSJC impresa en grans dimensions com a protesta de la decisió judicial.

A continuació la manifestació, que ha congregat 2.000 persones segons els organitzadors i 1.800 segons la Policia Municipal de Girona, ha anat cap a la plaça de la Independència i ha pujat pel carrer de Santa Clara mentre els manifestants cridaven "contra la sentència, desobediència" i "ara i sempre, l'escola en català".

Finalment la protesta ha retornat a la plaça de Pompeu Fabra on s'ha llegit un manifest unitari entre els sindicats organitzadors. També representants de diversos col·lectius de la comunitat educativa han llegit diverses cites d'autors catalans a favor del català. Mentrestant alguns manifestants han enganxat un cartell en defensa del català a la façana de la Delegació del Govern.

Vota el número 1

Pel 29 de setembre

COL·LABORADORS