En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Moment de la presentació de Compendiu.cat, el portal per fomentar l'ús del català en l'àmbit de la justícia. / Foto: Oriol Bosch (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El portal que unifica més de 700 recursos per fomentar l'ús del català en l'àmbit del dret, Compendium.cat, ha entrat en servei aquest divendres.

S'ha presentat a Lleida, en un acte del Consell de l'Advocacia Catalana que ha comptat amb la participació de la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró.

El Govern està fent un "mapeig" sobre la realitat del català en el si de la justícia a Catalunya i segons Ciuró, la majoria de persones que exerceixen són "competents" a l'hora de parlar l'idioma o com a mínim l'entenen.

La consellera ha remarcat que la ciutadania ha de saber que aquests agents entenen el català i amb les eines que hi ha disposició, ha assegurat que el país està preparat per "actuar a la justícia en català".

La consellera Ciuró ha defensat que advocats, procuradors i ciutadania han de ser els "agents i motor" d'utilització del català en l'àmbit de la justícia. En aquest sentit, ha apostar per garantir el que diu l'article 102 de l'Estatut en relació a què els professionals que exerceixen a Catalunya han d'acreditar un coneixement suficient del català per garantir els drets lingüístics.

Ciuró ha assegurat que des del Departament estan compromesos en què "això sigui així" apostant, això sí, perquè no hi hagi confrontaments, ja que de la mateixa manera que tothom té dret a fer ús de la justícia en català, també es pot fer en castellà.

El degà del Col·legi de l'Advocacia de Vic, Rogerli Montoliu, ha explicat que el portal vol servir per fomentar l'ús i la qualitat del català en l'àmbit del dret en general i la justícia en particular.

Compendium.cat està adreçat als professionals d'aquest àmbit però també a lingüistes, professionals de l'Administració i ciutadania en general. Montoliu ha valorat que aquesta eina és "necessària" i ha de servir a tothom per no tenir "excuses" a l'hora de fer servir el català en l'àmbit de la justícia. Això no obstant, ha reconegut que no n'hi haurà prou amb aquest portal ja que els autèntics protagonistes perquè la llengua sigui viva en la justícia són la gent del sector i la ciutadania que en fa ús.

Compendium.cat reuneix inicialment més de 700 recursos relacionats amb el llenguatge jurídic català i es preveu que durant el 2022 creixi fins a arribar a un miler de recursos i augmenti les funcionalitats que ofereix.

S'hi poden consultar tot tipus de manuals de redacció i estil, apunts lingüístics sobre terminologia jurídica, diccionaris jurídics, manuals didàctics, models de documents, articles i apunts de blog, entre d'altres, publicats fina a data d'avui.

A més, el web també ofereix models de documents jurídics i administratius, així com formularis jurídics pertanyents a diferents branques del dret (processal civil, penal, laboral, família, contenciós administratiu), formularis registrals, arbitrals, notarials i per a procuradors i, també, clàusules de derivació a la mediació, entre d'altres.

La promoció d'aquest nou web ha anat a càrrec d'un total de divuit institucions i entitats catalanes i andorranes liderades pel Consell de l'Advocacia Catalana, amb la col·laboració dels departaments de Justícia i de Cultura de la Generalitat.

Vota el número 1

Pel 8 de març

COL·LABORADORS