En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Els Mossos d'Esquadra amb un detingut en un registre a Sant Feliu de Guíxols el passat 2021. / Foto:Marina López (arxiu ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'11 de maig del 2021, els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional van desplegar el macrooperatiu Loki per desmantellar una xarxa que falsificava carnet de conduir accedint a la base de dades de la Direcció General de Trànsit (DGT).

A la cúpula de la trama, la investigació hi situava un informàtic que treballava per a la DGT a través d'una empresa externa, la seva parella (tots dos detinguts en un domicili de Sant Feliu de Guíxols) i un home arrestat a Quart identificat com la "mà dreta" de l'informàtic.

La causa, tutelada pel jutjat d'instrucció 1 de Girona, estava oberta per delictes de suborn, blanqueig de capitals, falsedat de document oficial i grup criminal. Inicialment, 8 dels arrestats van ingressar a presó però l'octubre passat l'Audiència de Girona va acordar deixar en llibertat sota fiança els líders de la xarxa. La més alta era per a l'informàtic, fixada inicialment en 100.000 euros. Segons fonts properes al cas, no l'ha abonat i continua al centre penitenciari. La resta d'investigats estarien en llibertat, segons les mateixes fonts.

Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional han dut a terme aquest dilluns al matí una nova fase de l'operatiu centrada, ara, en el grup d'intermediaris i "administratius" de l'entramat criminal. S'encarregaven, segons la investigació, de rebre diners dels clients (dels quals se'n quedaven una part) i recollir la informació i documentació necessària per fer els permisos de conduir fraudulents.

El dispositiu s'ha saldat amb 14 detinguts que està previst que passin a disposició judicial dimecres. Els hi atribueixen delictes de falsedat documental, suborn i pertinença a organització criminal.

La investigació apunta que, utilitzant aquest entramat amb aconseguidors, intermediaris i la cúpula, la xarxa hauria fet més de 3.000 carnets de conduir fraudulents i els clients pagaven imports d'entre 3.000 i 15.000 euros.

En el moment de l'explotació de la primera fase de l'operatiu, la Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra van xifrar en més de 8 milions d'euros els beneficis obtinguts per l'organització. Aleshores, però, la instrucció identificava 1.845 gestions fraudulentes que s'haurien traduït en un miler de carnets falsificats.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS