En directe: La dansa catalana - REPETICIÓ

 Llagostera Ràdio on-line

L'operatiu dels Mossos i la Policia Nacional per desarticular la xarxa que feia carnets falsos. / Foto: Mossos d'Esquadra

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Llibertat per a 11 detinguts en la segona fase de l'operatiu contra la xarxa que falsificada carnets de conduir a través d'un informàtic que treballava per la DGT a Girona.

El jutjat d'instrucció 1 de Girona els va rebre aquest dimecres i n'ha acordat la llibertat a disposició judicial sempre que siguin requerits.

Tots ells continuen com a investigats en el procediment obert per falsificació de document públic i suborn. Durant la compareixença, es van acollir al dret a no declarar.

Les detencions es van produir aquest passat dilluns en el marc de l'operació contra aquesta xarxa amb epicentre a Girona. La Policia Nacional i la Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos d'Esquadra van desplegar un dispositiu que, finalment, es va saldar amb catorze arrestos.

Segons fonts properes al cas, la investigació ha identificat més sospitosos que formarien part del grup d'intermediaris del suposat entramat criminal. Segons confirmen Mossos i Policia Nacional, hi ha hagut detencions a Olot, Figueres, Girona, Vic i Mallorca.

La primera fase de l'operatiu que es va fer el maig passat va acabar amb la detenció dels presumptes líders de la xarxa. Concretament, l'11 de maig els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional van desplegar el macrooperatiu anomenat Loki per desmantellar la xarxa que falsificava carnet de conduir accedint a la base de dades de la Direcció General de Trànsit.

A la cúpula de la trama, la investigació hi situava un informàtic que treballava per a la DGT a través d'una empresa externa, la seva parella (tots dos detinguts en un domicili de Sant Feliu de Guíxols) i un home arrestat a Quart identificat com la "mà dreta" de l'informàtic.

La causa, tutelada pel jutjat d'instrucció 1 de Girona, estava oberta per delictes de suborn, blanqueig de capitals, falsedat de document oficial i grup criminal. Inicialment, vuit dels arrestats van ingressar a presó però l'octubre passat l'Audiència de Girona va acordar deixar en llibertat sota fiança els líders de la xarxa. La més alta era per a l'informàtic, fixada inicialment en 100.000 euros. Segons fonts properes al cas, no l'ha abonat i continua al centre penitenciari. La resta d'investigats estarien en llibertat, segons les mateixes fonts.

La nova fase de l'operatiu d'aquesta setmana es va centrar en el grup d'intermediaris i "administratius" de l'entramat criminal. S'encarregaven, segons la investigació, de rebre diners dels clients (dels quals se'n quedaven una part) i recollir la informació i documentació necessària per fer els permisos de conduir fraudulents.

La investigació apunta que, utilitzant aquest entramat amb aconseguidors, intermediaris i la cúpula, la xarxa hauria fet més de 3.000 carnets de conduir fraudulents pels quals els clients pagaven imports d'entre 3.000 i 15.000 euros.

En el moment de l'explotació de la primera fase de l'operatiu, la Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra van xifrar en més de 8 milions d'euros els beneficis obtinguts per l'organització. Aleshores, però, la instrucció identificava 1.845 gestions fraudulentes que s'haurien traduït en un miler de carnets falsificats.

La primera fase de l'operatiu que es va fer el maig passat va acabar amb la detenció dels presumptes líders de la xarxa.