En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. / Foto: Andrea Zamorano (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell de Ministres d'aquest dimarts ha aprovat l'avantprojecte de llei de l'avortament impulsat pel Ministeri d'Igualtat d'Irene Montero.

La norma inclou per primer cop les baixes per regles molt doloroses i incapacitants. Serà en forma d'incapacitat temporal sense límit de dies i assumida per l'Estat des del primer. No serà necessari tenir dies previs de cotització com passa amb altres incapacitats.

El text també elimina la necessitat de tenir permís patern per avortar a partir dels 16 anys o en el cas de dones amb discapacitat i suprimeix els tres dies de reflexió obligatoris per interrompre l'embaràs.

A més, les pastilles anticonceptives d'última generació seran finançades públicament i tornaran a estar cobertes per la Seguretat Social. L'anterior executiu del PP va retirar el 2013 del catàleg cobert per l'Estat la gran majoria de pastilles anticonceptives orals més modernes. També es promouran els mètodes d'anticoncepció masculina.

El text també incorpora la baixa prèvia al part des de la setmana 39 de gestació, que no consumirà cap dia del permís de maternitat. La llei inclou una baixa incapacitant per avortament i la provisió d'assistència a les dones que s'hi sotmetin així com la garantia de la interrupció de l'embaràs a la sanitat pública amb èmfasi en la proximitat al domicili de les dones.

La norma reconeix l'objecció de consciència dels professionals sanitaris que no vulguin practicar avortaments com a dret individual i ho regula com es fa a la llei de l'eutanàsia per garantir que sempre hi haurà personal disponible per fer aquesta mena d'intervenció. Qui es declari objector, serà d'aplicació tant a la pública com la privada.

Un altre element que contempla l'avantprojecte de llei és el repartiment gratuït a instituts, presons, centres cívics o organismes públics de productes de salut menstrual com tampons, compreses o copes menstruals per acabar amb la pobresa menstrual. Els centres educatius, de salut o penitenciaris repartiran gratuïtament mètodes barrera d'anticonceptius vinculats a campanyes d'educació sexual.

A més, reconeix la gestació amb ventres de lloguer com una forma de violència contra les dones i prohibeix la publicitat de les empreses d'intermediació. El text també posa èmfasi en la formació en educació sexual i menstrual que serà integral i donarà protagonisme al consentiment i les relacions fomentades en el bon tracte.

La norma encara trigarà mesos a entrar en vigor, ja que el text haurà de passar un segon cop pel Consell de Ministres abans de ser enviat al Congrés perquè passi el tràmit parlamentari que dugui a la seva aplicació. L'avantprojecte serà tramitat per la via d'urgència.

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha afirmat en roda de premsa després de la reunió setmanal del govern espanyol que el govern espanyol fa un "pas decisiu" que amplia els drets de les dones i permetrà que "visquin millor i puguin desenvolupar els seus projectes amb garanties". Montero ha destacat que l'executiu se situa "a l'avantguarda" en aquesta matèria i ha agraït la batalla del moviment feminista.

Pel que fa a la baixa per regles doloroses, la titular d'Igualtat ha celebrat que la menstruació "deixarà de ser un tabú" i un "estigma" i ha subratllat que Espanya és el "primer país d'Europa" a regular una incapacitat temporal per aquest motiu.

En relació amb l'avortament i l'eliminació d'alguns dels obstacles que tenen les dones per exercir aquest dret, Montero ha remarcat que la nova norma garanteix que "la decisió serà seva". "L'Estat no dubta de la decisió de les dones quan està presa" i "garanteix que no hagin de desplaçar-se centenars de quilòmetres" per fer-ho, ha dit.

Montero ha acudit amb un mocador verd al canell, símbol de la lluita pel dret a l'avortament especialment a Llatinoamèrica.

Montero ha explicat que l'impacte estimat per a les arques públiques de les mesures que inclou l'avantprojecte és de 104 milions d'euros dels quals les partides principals són 57 milions d'euros relacionats amb les baixes prèvies al part i 24 milions d'euros de les baixes per regles doloroses.

Finalment, el text no recull una mesura que estava contemplada a l'esborrany de la norma com és la rebaixa de l'IVA de productes d'higiene femenina per l'oposició del Ministeri d'Hisenda. Actualment és del 10%. Tanmateix, Montero ha explicat que espera que s'abaixi aquesta legislatura, ja que Hisenda s'ha obert a abordar-ho de cara als pressupostos generals de l'any que ve.

Vota el número 1

Pel 9 de desembre

COL·LABORADORS