En directe: Informatiu local i comarcal + Agenda local

 Llagostera Ràdio on-line

Tres avions de Ryanair a l'aeroport de Girona. / Foto d'arxiu

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Ryanair haurà de garantir que tots els treballadors a la base de Girona cobrin el Salari Mínim Interprofessional (SMI) cada mes.

Aquest és un punt que durant el 2021 no s'ha complert, ja que hi hauria una quinzena de persones que no van rebre un mínim de 950 euros mensuals.

Aquesta situació es dona en els casos de contractes especials per hora de vol o pels que s'assimilen a pràctiques. En aquest cas, l'empresa compta amb un sistema de compensacions a finals d'any que permet als treballadors arribar al mínim de l'SMI anual, malgrat que hi hagi mesos que no hi hagin arribat.

Després d'una denúncia del sindicat USO, Inspecció del Treball ha enviat un requeriment perquè l'empresa aboni l'SMI a la plantilla de treballadors de Girona. Segons Inspecció del Treball cal garantir que tota la plantilla ingressi els 950 euros mensuals com a mínim (o la part proporcional en casos de reducció de jornada), ja que les compensacions no poden espaiar-se fins a finals d'any.

De fet, l'organisme assegura que això vulnera l'Estatut del Treballador perquè estableix que "l'abonament de les retribucions periòdiques i regulars no poden excedir un mes". Per això no es pot marcar un any per compensar el salari que no s'ha cobrat.

Ara, l'empresa té un mes per abonar la diferència entre els salaris dels quinze treballadors afectats i els 950 euros que haurien d'haver cobrat cada mes durant el 2021.

La secretària general del sindicat USO-Ryanair, Lídia Arasanz, ha assegurat que cada treballador ha tingut un sou diferent en funció de les hores de vol. Malgrat tot, calculen que cada treballador que no ha cobrat aquests 950 euros mensuals rebrà ara "entre 5.000 i 7.000 euros".

Per la seva banda, el responsable de vol d'USO-Sector Aeri, Ernesto Iglesias, demana a l'empresa que "es posi les piles el 2022" i resolgui aquesta situació, actualitzant els salaris d'ofici. Iglesias recorda que aquest incompliment dels drets mínims per part de Ryanair se suma a altres vulneracions com la sanció "per no donar aigua a les tripulacions".

Vota el número 1

Pel 19 d'abril

COL·LABORADORS