En directe: Ple Ajuntament de Llagostera

 Llagostera Ràdio on-line

Un tècnic instal·lant plaques fotovoltaiques. / Foto d'arxiu

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els enginyers gironins recuperen l'activitat prèvia a la pandèmia, i un bon termòmetre per mesurar-ho són els projectes que han visat. A la demarcació, durant l'any passat els enginyers en van segellar 5.309.

Són tan sols 3 menys en comparació amb el 2019, el darrer any precovid. I suposen gairebé un 22% més si es posen en relació amb els del 2020, quan el confinament va afectar de ple l'activitat (aleshores, la xifra de projectes visats va davallar fins als 4.352).

Si els projectes es desglossen per activitats, aquella que en concentra més són els que es refereixen a seguretat industrial (1.876). La segueixen els certificats (1.437), els projectes vinculats a activitats i prevenció d'incendis (396), els que es refereixen a construcció (367) i els que s'emeten arran d'informes, valoracions i peritatges (111). El llistat es completa amb els projectes de telecomunicacions, vehicles o certificats d'eficiència energètica, entre d'altres.

El degà del Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona, Jordi Fabrellas, destaca que aquesta recuperació "no deixa de ser un reflex fidel de la conjuntura econòmica i social". Fabrellas posa l'accent en què part de l'augment es deu a la "forta evolució en l'àmbit energètic i renovable", com la instal·lació de plaques solars, però també admet "certa preocupació" perquè els projectes vinculats a la indústria manufacturera han anat a la baixa (arran de la crisi de matèries primeres).

La signatura d'un graduat en enginyeria industrial o d'un enginyer tècnic industrial és necessària en nombrosos projectes. No només aquells referits a serveis com l'electricitat, l'aigua, el gas, l'enllumenat públic, la calefacció o l'aire condicionat. També per a d'altres de més abast, com la logística de cadenes de subministrament, el transport o la distribució de mercaderies i la seguretat, entre d'altres.

Arreu de l'Estat, els enginyers van visar 221.388 projectes durant el 2021. Una xifra que, en aquest cas, fins i tot se situa per damunt de la del 2019 (221.710) i molt per sobre de la del 2020 (189.471). Un any en què el confinament provocat per la covid-19 va provocar "un declivi en l'activitat econòmica i productiva", com explica el Col·legi d'Enginyers de Girona.

De tots els projectes segellats l'any passat, gairebé un de cada quatre feien referència al sector de l'energia (52.121). I d'aquests, 10.061 s'emmarcaven dins l'àmbit de les renovables. Aquesta xifra, subratllen els enginyers, "suposa pràcticament el doble dels projectes visats el 2020" (5.176) i se situa "considerablement" per sobre de la del 2019 (quan van ser-ne 6.351).

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS