En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Els acusats durant el primer dia de judici a l'Audiència de Girona. / Foto: Marina López / Xavier Pi (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El judici per la mort d'un jove turista italià a la discoteca St. Trop de Lloret de Mar la matinada del 12 d'agost del 2017 ha començat aquest dilluns a l'Audiència de Girona.

Després de la tria del jurat popular, el judici ha començat amb la lectura dels escrits de conclusions provisionals i les al·legacions prèvies del fiscal, les acusacions i les defenses.

El fiscal Víctor Pillado sosté que hi ha un "fet innegable", que la víctima, un jove italià, "va sortir de festa amb uns amics i l'acusat li va propinar una puntada de peu al cap".

Segons l'acusació pública, li va clavar la coça quan la víctima estava "pràcticament inconscient" a terra, sense possibilitat de defensar-se i sabent que amb aquesta agressió li podia causar la mort.

Per això, el fiscal l'acusa d'un delicte d'assassinat i demana una condemna de 24 anys de presó. Pillado ha subratllat al jurat popular que, a banda de les declaracions dels testimonis, dels perits i dels acusats, compten també amb una prova clau; el vídeo que va captar la part final de la baralla: "S'hi veu el moment fonamental, i podran valorar la força de la coça, si era en una zona vital i si era probable que l'acusat es pogués representar el tràgic final".

Les altres acusacions (en nom de la família de la víctima, de l'ajuntament de Lloret de Mar i de la Fecasarm) també acusen aquest processat d'assassinat.

"Com a defensa, som els primers en reconèixer que hi va haver una mort causada pel cop que va donar el meu client i el jurat haurà de decidir si la mort va ser voluntària o, com defensem, que no va ser així. Va donar un cop per lesionar durant una baralla i creiem que la morta va ser una imprudència", apunta la defensa del principal acusat, encapçalada pel lletrat Carles Monguilod.

Dues acusacions, però, acusen un altre jove que s'enfronta a 15 anys de presó. La família de la víctima sosté que aquest processat va evitar que els amics del difunt demanessin auxili: "Els va neutralitzar colpejant-ne algun i fins i tot agafant pel coll a la mateixa víctima".

L'acusació particular apunta que, amb la seva actuació, va fer que l'autor material "actués amb més facilitat" a l'hora de propinar la puntada de peu mortal al turista.

L'acusació popular, en nom de la patronal de l'oci nocturn Fecasarm i l'associació Spain Nightlife, considera que l'atac mortal es va produir "gràcies a la inestimable ajuda" d'aquest altre acusat, que va contribuir "de manera activa i conscient" a que es produís el "desenllaç fatal". Demanen 12 anys i mig com a còmplice de l'assassinat.

L'advocat de la defensa, Sergio Noguero, demana l'absolució i considera que no va tenir cap implicació en el crim. "La fiscalia i l'ajuntament no l'acusen i entenem que l'acusació desorbitada que fan les altres dues acusacions està fora de lloc.

El judici ha continuat a la tarda amb la declaració dels amics de la víctima. Han dit davant del jurat popular que la coça que el principal acusat li va clavar a la víctima va ser "violentíssima" i amb la voluntat de fer "el màxim mal possible": "Vaig pensar que era una puntada de peu mortal". Els amics que estaven amb ell al local en el moment de l'agressió han declarat que no hi va haver cap discussió prèvia i que van veure com l'acusat empentava el noi i després li propinava almenys un cop de puny que el va fer caure a terra. Afirmen que no va tenir cap possibilitat de defensar-se quan el processat li va clavar la puntada de peu a la templa.

Els amics subratllen que la víctima no es va poder defensar perquè havia quedat mig estabornit pels cops de puny: "No va tenir temps d'aixecar-se ni de cobrir-se la cara".

Els testimonis, però, no es posen d'acord amb la intervenció de l'altre acusat, que la família de la víctima i la Fecasarm creuen que es va dedicar a evitar que auxiliessin el jove. Només un d'ells avala aquesta tesi i creu que va allunyar la resta de persones formant un cercle per deixar "via lliure" a l'altre acusat. La resta de testimonis argumenten o que "no va fer res" o que en aquell moment estava fent caure a terra un dels amics de la víctima que li havia pujat a l'esquena per intentar-lo separar de la víctima.

 El cas ha trigat gairebé 5 anys a arribar a judici i després de diversos intents per jutjar-lo. La secció quarta de l'Audiència de Girona l'havia assenyalat per a finals de l'any passat però es va haver de suspendre perquè van arrestar el principal acusat a Alemanya i tenia pendent una ordre europea de detenció i entrega dictada per la justícia italiana perquè el volien jutjar al país. Va estar a punt però també va quedar en llibertat a Itàlia abans del judici i va decidir tornar al país i entregar-se a l'Audiència.

Els dos acusats estan en llibertat. Això ha fet que a l'arribada al Palau de Justícia de Girona hi hagi hagut algun moment de tensió quan s'han trobat amb la família de la víctima que els han increpat dient-los "assassins".

Vota el número 1

Pel 30 de setembre

COL·LABORADORS