En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Alumnes realitzant les PAU el passat 2021. / Foto: arxiu ACN

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les proves de selectivitat de Catalunya que es faran entre els dies 14 i 16 de juny. Enguany es torna al format previ a la pandèmia i es faran al llarg de tres dies.

En l’àmbit acadèmic, es mantenen les adaptacions adoptades en la convocatòria de 2020 que flexibilitzen l’optativitat en la tria de les preguntes per part de l’alumne.

L’any passat es van matricular un total de 39.775 persones, 782 menys que aquest 2022. Entre els alumnes de matrícula ordinària, és a dir, els estudiants que han seguit el segon de batxillerat del curs escolar 2021-2022, la xifra d’alumnat que farà les proves PAU és lleugerament superior a la de l’any passat: 32.172 estudiants aquesta convocatòria enfront els 31.821 del 2021.

També el percentatge d’aprovats de batxillerats és força coincident: enguany ha aprovat el batxillerat un 79,03% dels matriculats a segon curs (46.486) enfront del 79,86% del 2021, en què la matrícula a segon de batxillerat va ser de 46.194 estudiants.

Pel que fa a l’alumnat de matrícula lliure, que va obtenir el títol de batxillerat en anys anteriors, es constata un lleuger increment en el col·lectiu d’estudiants que repeteixen PAU (fase general) per millorar nota i que ha augmentat passant dels 410 de l’any 2021 als 450 de la present convocatòria.

En la resta de perfils, el nombre d’inscrits és també superior al de l’any passat: els alumnes lliures matriculats només d’alguna matèria de la fase específica són 3.534 (3.181 el 2021) els qui repeteixen PAU perquè la van suspendre són només 460 (415 el 2021) i també són més els inscrits com a estudiants que han realitzat el 2n de batxillerat estranger (168 enfront dels 132 el 2021).

Les PAU es divideixen en dues fases: la fase general - obligatòria i consta d’un total de cinc exàmens - i la fase específica - voluntària i que serveix per pujar nota-. En la fase general, els alumnes s'examinen de quatre matèries comunes (Llengua catalana i literatura, Llengua castellana i literatura, Llengua estrangera, i Història) i una matèria a escollir entre les matèries comunes d’opció del batxillerat. Així, els estudiants poden escollir entre Fonaments de les Arts, Llatí, Matemàtiques i Matemàtiques aplicades a les Ciències Socials.

Els alumnes que obtinguin un 5 de mitjana entre la nota de batxillerat i la qualificació obtinguda en la fase general de les proves hauran superat les PAU i, per tant, tindran nota d’accés a la universitat. En aquest càlcul, la nota de batxillerat té un valor del 60% mentre que la fase general té un valor del 40%.

En la fase específica, que poden fer tant els alumnes de batxillerat com els procedents de cicles formatius de grau superior, els estudiants poden examinar-se de fins a tres matèries de modalitat que trien entre 22 assignatures. Amb les dues millors qualificacions, un cop ponderades, es calcula la nota d’admissió que pot arribar fins als 14 punts.

La validesa de la qualificació obtinguda en la fase general de les PAU és indefinida. Pel que fa a les notes obtingudes en les matèries examinades com a fase específica caduquen als dos anys. 

Els alumnes estaran distribuïts arreu del territori en una seixantena de poblacions que acolliran un total de 207 tribunals, quasi tots ells en campus universitaris de la Universitat de Barcelona (UB), Universitat Autònoma (UAB), Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Universitat Pompeu Fabra (UPF), Universitat de Girona (UdG), Universitat de Lleida (UdL) i Universitat Rovira i Virgili (URV), així com en alguns centres de secundària on habitualment s’han fet PAU d’altres anys.

L’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu que hagi sol·licitat examinar-se en tribunal ordinari específic i disposi de carta d’acceptació amb resolució favorable, s’examinarà amb la resta d'alumnat del seu centre, agrupats en una mateixa aula, donat que aquest col·lectiu disposa de dues hores per a realitzar cada examen i, en el cas d’alumnat dislèctic, s’apliquen criteris especials de correcció en les matèries de llengua.

A partir d’avui l’alumnat pot consultar al portal d’accés a la universitat la ubicació del tribunal on ha d’examinar-se. Els centres de batxillerat disposaran també d’aquesta informació. Pel que fa al resultat de les proves, es podrà consultar a partir del 29 de juny.

Vota el número 1

Pel 19 d'abril

COL·LABORADORS