En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Una empresa càrnia de la demarcació de Girona. / Foto: arxiu ACN

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les exportacions gironines continuen sense aixecar cap. Segons dades del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, durant l'abril les empreses del territori van fer vendes a l'exterior per valor de 413.983.860€.

En comparació amb el mateix període del 2017, això suposa un increment del 0,8%. És a dir, que el valor de tots els productes que van sortir de la demarcació cap a mercats internacionals es va mantenir pràcticament invariable.

Això s'ha afegit al mal inici d'any que van viure les exportacions gironines, que al març van arribar a caure fins a un 12,6%. I de retruc, ha suposat que en l'acumulat del 2018 encara s'estigui per sota dels registres assolits durant el primer quadrimestre del 2017. En concret, entre gener i abril, les empreses del territori han exportat productes per valor de 1.722,2 milions d'euros (un 1,5% menys en relació a l'any passat).

Per sectors, la indústria alimentària continua encapçalant el gruix del negoci internacional. Al llarg d'aquests primers quatre mesos, ha fet vendes a l'exterior per valor de 673,3 milions d'euros. Ara bé, les empreses del sector no són alienes a la desacceleració que viuen les exportacions gironines. I és que al llarg d'aquest 2018, l'alimentari gironí ha registrat una caiguda del 5,2% (que s'enfila fins a més amunt del 7% si només es té en compte el mes d'abril).

Dins l'alimentari gironí, continua essent innegable la preeminència del carni. Ara bé, les exportacions d'aquest clúster (carn i despulles d'animals) han arribat a caure fins a un 8% en el que portem de 2018 (passant dels 441,48 milions d'euros als 405,93).

A la indústria alimentària, la segueix la química. I novament, l'estadística del Ministeri recull com, al llarg del quadrimestre, les vendes han anat a la baixa. Les indústries del sector han exportat per valor de 306,3 milions d'euros entre gener i abril. Però en comparació amb el mateix període del 2017, en aquest cas, el descens de vendes de les químiques gironines s'ha enfilat fins al 9,2%.

Al costat dels productes, l'estadística del Ministeri també recull quins són els principals destins de les exportacions gironines. I aquí, com ja és habitual, les dades fan palès com les empreses del territori continuen apostant pel seu mercat tradicional (la Unió Europea).

El país que rep el gruix de les exportacions és França (472,08 MEUR). A aquest destí el segueixen Itàlia (140,82 MEUR), Alemanya (118,71 MEUR), Portugal (89,51 MEUR) i el Regne Unit (81,65 MEUR). Al sisè lloc de la llista, però, ja hi apareix el gegant asiàtic. Entre gener i abril, les empreses gironines han fet vendes a la Xina per valor de 73,15 MEUR. Altres països de fora la Unió Europea que apareixen entre els quinze primers llocs de la llista són Corea del Sud (34,61 MEUR), els Estats Units (32,71 MEUR) i el Japó (28,35 MEUR).

Si bé durant el primer quadrimestre del 2018 les exportacions gironines han perdut empenta, allò que encara és positiu és que les vendes a l'exterior continuen essent superiors a les importacions. De fet, a la demarcació, el valor de les exportacions gairebé ha doblat el de les importacions (ja que aquestes últimes s'han situat en 900 MEUR davant dels 1.722,2 de les exportacions).

Vota el número 1

Pel 2 de desembre

COL·LABORADORS