En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Bales de palla cremant al costat d'una granja d'ovelles a l'incendi d'Artés. / Foto: Jordi Borràs

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El sindicat Unió de Pagesos (UP) defensa que el Govern hauria de tenir una assegurança i garantir cobertura legal i econòmica per quan han de llaurar els camps en cas d'incendi. 

Reclamen que el Departament d'Acció Climàtica faci canvis i garanteixi aquesta cobertura més enllà dels grans incendis i d'aquelles franges de seguretat que es fan per odre de l'administració o dels cossos d'emergència.

Des d'UP subratllen que els pagesos sempre han ajudat en les tasques d'extinció perquè "s'estimen la terra" i son bons coneixedors del territori. Però creuen que caldria millorar la coordinació amb els Bombers, Agents Rurals i la resta de cossos d'emergència per compartir els coneixements i tenir unes bones eines de prevenció i extinció.

Des del sindicat expliquen que, en situacions d'incendis, cal actuar amb rapidesa malgrat sentir-se "desprotegits" per la normativa actual. "Quan entres a llaurar, ho fas per convenciment, perquè saps que ho pots aturar però t'arrisques tu, la maquinària, que és la nostra eina de treball, i tens el dubte de si l'amo del camp et pot demanar una indemnització si el foc no acaba arribant". També pot passar que el tractor s'espatlla durant els treballs o que acabi calcinat. Els pagesos demanen que també se'ls compensi la pèrdua de cultius.

Entre les possibles millores, destaquen la creació del que anomenen corredors verds. El responsable d'Herbacis d'Unió de Pagesos, Santi Caudevilla, explica que en zones estratègiques com ara a tocar de boscos o a prop de línies elèctriques, es poden sembrar cultius que tenen una combustió molt més baixa que els cereals i que farien de tallafocs naturals i fins i tot ser un reservori per a les abelles.

Ara bé, també admeten que, al tractar-se de franges petites, els costos de treballar-les seria més alts i també necessitarien el suport de les administracions per fer-ho viable. Es queixen que ja fa tres anys que van fer la proposta al Departament i que encara no hi ha res concret. "Catalunya és una de les zones boscoses més denses i calen eines que estiguin adaptades correctament", afirma Caudevilla, que defensa que cal consensuar-ho perquè "tothom hi sortirà guanyant".

Per la seva banda, des del Departament d'Acció Climàtica asseguren que el Govern està acabant d'estudiar la forma de compensar econòmicament aquells camps "on s'ha actuat per una situació d'emergència, originada per un incendi forestal, i sota les indicacions dels equips d'extinció".

Aquest juny ha sigut un mes molt complicat a nivell d'extinció d'incendis a Catalunya. Aquest dilluns, el Govern donava per tancat l'episodi de simultaneïtat d'incendis que van posar en risc 100.000 hectàrees de sol.

En aquests 6 darrers dies, el cos de Bombers de la Generalitat va atendre un total de 274 avisos per incendis de vegetació: 93 per incendis de vegetació agrícola, 80 per incendi de vegetació forestal i 101 de vegetació urbana.