En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Després d’uns dies on l’augment de casos de covid-19 ha tornat a ocupar els titulars, el Departament de Salut ha convocat aquest dimarts una roda de premsa en què s'ha fet un balanç de la situació.

Després de repassar les dades de contagis, ingressats a planta i UCI i defuncions que el departament ha publicat aquest mateix dimarts, la secretària de Salut Pública, la doctora Carmen Cabezas ha enviat un missatge tranquil·litzador: “Veiem que aquesta onada té molta menys afectació que les anteriors. Estem molt lluny de les xifres d’òmicron (...) Ahir, per exemple, vam tenir 18.000 visites a l’atenció primària relacionades amb covid mentre que el 10 de gener en vam tenir 110.000”.

Una de les xifres que més tranquil·litza el departament són els ingressos hospitalaris per culpa de la covid. Ara mateix en són 46 a la UCI i més de 1.700 a planta. No obstant, Cabezas ha assegurat que un alt percentatge dels que estan a planta no hi estan per covid-19, sinó que hi han entrat per alguna altra malaltia, se’ls hi ha fet un test per prevenció i han donat positiu.

A més, les estimacions que ha fet el BIOCOMSC, calculades amb les xifres de positius i ingressos dels majors de 60 anys, situen el màxim d’ingressos a unitats de cures intensives en 70 o 80, i els ingressos a planta entre els 2.000 i els 3.000

Que estigui més a prop d’una xifra o d’una altra depèn de quan trigui la onada en arribar al seu pic.

De fet, la investigadora del BIOCOMSC, Clara Prats, ha precisat que el BIOCOMSC treballa amb dos escenaris per predir quan s’arribarà al pic de contagis de l'onada actual.

L’escenari central, aquell al que donen més probabilitats, assumeix que Sant Joan ha tingut un efecte d’augment en els casos i, per tant, el pic arribarà entre la segona i la tercera setmana de juliol, una mica més tard del que es va preveure la setmana passada. “De fet, amb les dades d’ahir, que ja deixen veure una mica els efectes de Sant Joan, tot apunta en aquesta direcció”, ha assenyalat Prats.

L’altre escenari és el que s’ha simulat en base a la dinàmica que ha seguit Portugal, a qui l'onada actual li va arribar abans. Aquest escenari situar el pic de casos en la primera setmana de juliol. “Però Portugal no ha tingut un Sant Joan”, ha matisat la investigadora.

Pel que fa a la mortalitat, Cabezas ha detallat que esperen que es mantingui en les mateixes xifres que fins ara, unes 80 a la setmana, i ha explicat que les 23 defuncions que ha atribuït el departament a la darrera setmana són una xifra irregular i el fruït d’un decalatge en la comptabilitat de les dades.

En el repàs de dades sobre els últims dies, Prats ha precisat que la variant BA.5 del virus ja s’ha convertit en majoritària a Catalunya i que ja suposa entre un 80 i un 90% dels nous positius. En un percentatge més petit (un 5-10%) també ha penetrat la BA.4. I la que ja va en retirada és la BA.2, que havia estat la majoritària fins ara.

Cabezas ha recordat que segons la majoria d’estudis, la BA.5 té molta transmissibilitat i s’escapa millor a les vacunes que altres variants. No obstant, Cabezas ha animat a seguir amb la vacunació de la tercera dosi encara que sigui un fàrmac que es va fer per lluitar contra la soca original.

“La vacuna resisteix molt bé. De fet, sabem que la dosi de reforç augmenta fins a 10 vegades la resistència dels anticossos. Fem una crida a seguir amb la vacunació de la tercera dosi, que s’ha quedat una mica per sobre del 50%”, ha precisat la secretària de Salut Pública.

Cabezas ha explicat també que aquesta nova variant té molta capacitat de reinfecció. “Segur que estan veient al seu voltant gent que ja va passar el virus amb delta o òmicron que torna a agafar el virus”, ha dit. De fet, segons les dades de Salut, el 25% de dels menors de 50 anys s’està reinfectant amb la variant BA.5. En majors de 60 anys aquesta taxa cau al 10%.

Finalment, la doctora ha fet una crida a no col·lapsar els CAP. Dilluns va haver un pic de 18.000 persones que van acudir-hi per consultes relacionades amb la covid-19 i el BIOCOMSC ha calculat que si bé fins ara la mitjana està sent de 7.000 visites al dia per aquesta qüestió, d’aquí a dues setmanes es podria haver duplicat.

“Per això fem una crida a fer un ús racional de l’assistència primària. Si tenim simptomatologia lleu, ens hem de quedar a casa, prendre’ns la temperatura i un antipirètic”, ha precisat Cabezas.

També ha afegit que esperen no haver de reprogramar activitat no relacionada amb la covid per aquesta onada: “Intentarem mantenir al màxim el que està programat”.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS