En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un agent rural explicant a una parella de ciclistes que no es pot circular per camins i pistes de les Gavarres. / Foto: Xavier Pi (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les Gavarres, el cap de Creus, el Montgrí i l'Albera. Des d'aquesta mitjanit, tots 4 massissos gironins tenen els accessos tancats arran de l'entrada a nivell 3 del Pla Alfa per l'episodi de temperatures extremes.

Els Agents Rurals i les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) intensifiquen la vigilància en aquests espais, amb l'objectiu que la gent no se salti les restriccions.

Caminar o circular per camins, corriols o pistes forestals hi està terminantment prohibit. "L'objectiu és evitar que l'afluència de gent faci augmentar encara més el risc d'incendi", subratlla Orta.

Aquest divendres, a les Gavarres, els Agents Rurals ressegueixen amb tot terreny els diferents cartells que s'han instal·lat als principals accessos. I si troben esportistes o excursionistes fora de les carreteres asfaltades, els demanen que girin cua.

Mentre duri la calorada, el cos rebrà reforços d'altres zones (per exemple, de la Garrotxa). "Doblarem presència al massís", concreta el cap de l'Àrea Bàsica del Gironès dels Agents Rurals, Miquel Àngel Orta. A més, des de l'aire, l'helicòpter dels rurals també farà passades tant en aquest massís com en els altres tres de la demarcació per assegurar-se que la gent compleix la prohibició i, sobretot, evitar que qualsevol fumarola pugui convertir-se en un gran incendi.

"Només a les Gavarres hi ha més de 30.000 hectàrees de massa forestal contínua; i un foc en aquestes circumstàncies, pot ser bastant perillós", admet el cap dels rurals al Gironès, recordant que el massís pot convertir-se en un autèntic polvorí.

Miquel Àngel Orta, sobretot, fa una crida a extremar la prudència a tots aquells qui viuen en urbanitzacions. I en especial, als que hi tenen segones residències. Sobretot, a les portes d'un cap de setmana que es preveu moviment cap a les zones turístiques. "Tenint en compte les condicions climàtiques, i l'estat en què es troba la vegetació, la gent ha de prendre consciència: sobretot, a les zones perimetrals de les urbanitzacions", afirma.

El cap dels rurals al Gironès subratlla que, en cap cas, es poden netejar parcel·les amb radials, desbrossadores o altres eines d'aquest tipus. "Una sola guspira pot ser causa d'inici d'un incendi", diu Orta, recordant també que, precisament, van ser uns treballs forestals els que van originar el foc entre Castell d'Aro i Santa Cristina, al Baix Empordà, que ara fa pocs dies va calcinar unes 70 hectàrees. ""Fem aquesta crida perquè la ciutadania deixi de aquestes tasques de manteniment; ens trobem en risc extrem", conclou Miquel Àngel Orta.

L'entrada a nivell 3 del Pla Alfa al Cap de Creus també ha coincidit amb l'inici de les limitacions d'accés rodat que aplica Roses a les cales i espais del parc natural. A partir d'avui i fins a finals d'agost, per segon any consecutiu, tots els vehicles de quatre o més rodes hi tindran l'accés restringit entre dos quarts d'onze del matí i dos quarts de cinc de la tarda. A més, està del tot prohibit aparcar a totes les cales del parc natural entre mitjanit i les sis del matí.

D'aquesta manera, l'Ajuntament vol evitar la saturació de cotxes i autocaravanes que s'havia detectat en anys anteriors. I que, en ocasions, obstruïen els camins i s'aparcaven de qualsevol manera. Com l'any passat, el punt de control d'accés, on hi ha dos informadors, es troba a la carretera de Montjoi, a l'encreuament del mirador de Punta Falconera.

D'altra banda, El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha afirmat que és "molt probable" que les restriccions que han entrat en vigor aquest divendres pel risc d'incendi s'allarguin més enllà de dimarts.

Ara per ara, les mesures anunciades estan vigents fins a les 00 hores de dimarts però el conseller ha explicat que dilluns hi haurà una nova reunió i veu "molt possible" que es mantinguin perquè les prediccions no indiquen canvis a curt termini.

Elena ha demanat la màxima precaució a tota la ciutadania davant d'una situació "extrema". Entre d'altres, s'ha restringit l'accés a nou massissos i parcs naturals i s'han suspès activitats d'educació en el lleure com acampades en alguns municipis.

Vota el número 1

Pel 8 de març

COL·LABORADORS