En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un pagès talla branques d'una olivera. / Foto: JARC

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

JARC i Unió de Pagesos reclamen al Ministeri d'Agricultura que modifiqui la nova llei estatal de residus i sòls contaminants per a una economia circular aprovada pel Congrés i que no permet cremar les restes vegetals.

Si bé és habitual que els pagesos triturin part de la poda per fer compost, com estableix la nova legislació, aquest procediment no se sol emprar en el cas de grans volums de restes vegetals, com ara l'arrencada o substitució d'arbres, perquè, segons l'organització agrària, pot suposar un increment de les despeses d'entre 1.000 i 1.500€ per hectàrea.

La Llei 7/2022, de 8 d'abril, de residus i sòls contaminants per a una economia circular preveu com a excepcions la justificació de la crema de restes vegetats de la per motius fitosanitaris, és a dir, en cas que estiguin afectades per una plaga o per prevenir el risc d'incendi. L'incompliment de la normativa pot comportar multes d'entre 2.000 i 100.000 euros.

JARC ja ha demanat reunir-se amb la directora general d'Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, per tractar aquest tema. L'entitat considera que "hi ha hagut una falta de previsió i informació al sector, per part del Departament d'Acció Climàtica, donat que el període de crema comença imminentment a mitjans d'octubre i dura fins a mitjans de març".

L'organització agrària demanarà una moratòria en l'aplicació de la llei estatal reguladora de residus amb l'objectiu de modificar el paràgraf que estableix aquesta prohibició. Així mateix, ha anunciat que farà "tota la pressió que calgui davant el Ministeri d'Agricultura, al Departament d'Acció Climàtica i als partits polítics perquè aquesta situació que afecta greument al sector es reverteixi amb la màxima celeritat".

Per altra banda, JARC també duran a terme gestions perquè des de l'Agència de Residus de Catalunya s'accepti que les restes vegetals no tinguin consideració de "residu". L'entitat considera que el Decret Lleida 1/2009 que defineix el concepte de residu en relació amb el sector agrari "és molt ambigu" i, per tant, "es podria reinterpretar".

Unió de Pagesos (UP) va mantenir dijous una reunió amb la consellera Teresa Jordà i una de les preocupacions que li va traslladar és "la problemàtica que crea al sector agrari i forestal" la prohibició de cremar estes vegetals generades a les activitats agrícoles, ramaderes i forestals.

L'organització agrària denuncia que "el Ministeri d'Agricultura va errar-la" en la redacció de l'article on s'estableix la prohibició i n'ha demanat la modificació als grups parlamentaris al Congrés dels Diputats. "Hi ha en debat diverses iniciatives legislatives relatives al sector agrari que han de permetre que, via esmenes, la primera que arribi a la seva aprovació definitiva, incorpori la rectificació de l’esmentada Llei 7/2022", assenyala Unió de Pagesos.

A Catalunya, l'entitat agrària ha exigit "la ràpida implementació d'un sistema àgil d'autoritzacions de les cremes per motius justificats excepcionalment", ja que depenen del Departament d'Acció Climàtica, des de l'entrada en vigor a l'abril de la nova llei estatal. Segons Unió de Pagesos, Jordà es va comprometre a tenir-ho enllestit els pròxims dies, amb un catàleg de situacions justificades en què es pugui obtenir l'autorització excepcional.

A la vegada, UP va exigir a la titular d'Acció Climàtica que treballi per "corregir" la Llei 7/2022 i "ajustar-la bé a les directives de la Unió Europea de residus i la relativa a la reducció de les emissions que no estableixen l'obligació de la prohibició amb caràcter general i que obliguen a vetllar perquè es tingui en compte l'impacte en les petites explotacions agràries".

L'organització agrària també preveu exigir el rescabalament a l'Administració de l'Estat de les despeses extres que suposa per a les explotacions afectades per no poder cremar restes vegetals, en el cas que el govern espanyol o les Corts no rectifiquin a temps per tal de "no afectar significativament l'economia d'aquestes explotacions agrícoles, ramaderes i forestals".

Vota el número 1

Pel 20 de setembre

COL·LABORADORS