En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un camp amb cultius. / Foto: Lourdes Casademont (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

"Mobilitzar al màxim de terres en desús". Aquest és l'objectiu del registre de terres que la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha detallat aquest divendres.

Ha assenyalat que és una "gran oportunitat" per compensar l'abandonament de l'activitat agrària, l'envelliment dels seus actius i la falta de relleu. Una situació que, de retruc, també provoca la davallada del potencial productiu d'aliments al país.

Davant aquesta problemàtica, la conselleria d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ha iniciat ja els tràmits perquè aquest registre sigui una realitat el primer trimestre de l'any vinent.

El mecanisme preveu que totes les parcel·les susceptibles de recuperar-se s'identifiquin i que tècnics del Departament avaluïn la seva idoneïtat. Un cop incloses en aquest registre, s'obrirà una convocatòria púbica de concurrència competitiva per facilitar el lloguer entre el propietari i el llogater. També es prioritzarà l'accés a joves i dones al món agrari.

La normativa, a més, també preveu "en casos molt excepcionals" tramitar el registre sense el consentiment del propietari que no vulgui arrendar-ho si es considera d'interès. "Seria només ús de fruit per poder ser capaços de posar-lo a disposició de persones que la volen treballar i poder produir aliments". Serien situacions "molt extremes", ha subratllat Jordà, que també ha dit que aquest registre vol posar totes les facilitats per l'entesa entre propietaris i llogaters.

Aquest procés es realitzarà amb col·laboració amb institucions i entitats del territori, amb la comunicació i informació als propietaris, transparència i coordinació amb els bancs de terra ja existents. La conselleria té previst posar en marxa una aplicació informàtica amb un cost d'1,5 MEUR per agilitzar la tramitació i donar a conèixer tota la informació als interessats.

Catalunya té 3,2 milions d’hectàrees de superfície, de les quals el 21,6% són conreus de regadiu i de secà, el 7% són pastures i el 64% és forestal. En els últims 20 anys s'han perdut unes 100.000 hectàrees conreables. La conselleria no ha aportat dades estimades del que es podria recuperar ara. De mitjana, Catalunya té una densitat de 0,15 ha/habitant de superfície llaurable, menys de la meitat de la mitjana espanyola i la meitat de l'europea que és de 0,33 ha/habitant.

L'objectiu final d'aquesta nova eina, segons Jordà, és que les persones que s'hi volen dedicar tinguin la possibilitat per accedir a la terra per poder iniciar qualsevol empresa agrària viable i rendible o fins i tot ampliar-la. I donar resposta a una "necessitat de país".

 

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS