En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Una factura de gas d'Endesa. / Foto: ACN

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Un estudi elaborat per Pimec, detalla que des del febrer les pimes catalanes "veuen compromesa" la seva activitat per l'encariment dels costos de l'energia ha passat del 16% al 25%.

Això el que suposa que hi ha 480.000 llocs de treball en risc, segons la patronal.

"La situació actual comença a donar-nos problemes i cal prendre decisions", ha advertit el president de Pimec, Antoni Cañete, que ha demanat una intervenció "urgent" del mercat energètic.

L'estudi de la patronal de les micro, petites i mitjanes empreses de Catalunya també constata que un 30% d'empreses han reduït o aturat la producció durant els últims mesos derivat de l'increment del preu del gas.

Cañete ha detallat que les aturades s'han concentrat en el sector industrial, però ha alertat que també els consta que alguns forners han deixat de fer alguns tipus de pans perquè suposen més despesa energètica. El president de la patronal ha posat l'exemple de les bugaderies, que ha assegurat que estan començant a treballar durant els caps de setmana per aprofitar que el preu de la llum és més barat.

Segons l'enquesta que ha fet Pimec a més de 600 empreses de Catalunya durant la primera quinzena de setembre, 8 de cada 10 petites i mitjanes empreses valoren la seva despesa energètica com a alta o excessiva. Així mateix, una quarta part declara que els costos de l'energia suposen un 15% de la facturació, el triple respecte del setembre de l'any passat, quan aquest percentatge era del 5,8%. Un 51,3% d'empreses ha repercutit l'encariment de l'energia en el preu del producte final i un 42,3% no ho ha pogut fer per les condicions del mercat. Pel que fa a la despesa en electricitat, la meitat de les companyies estima que l'encariment en tancar l'any 2022 serà de més del 50%.

Per afrontar tot plegat, el president de Pimec, Antoni Cañete, ha insistit que cal una intervenció "urgent" del mercat energètic. En aquest sentit, la patronal ha indicat que durant les últimes setmanes el preu del gas internacional s'ha situat al voltant de 40 dòlars/MWh, mentre que a Europa s'ha enfilat fins als 200 euros/MWh. "Cal que el regulador actuï d'una vegada", ha dit el president de la comissió d'energia de Pimec, Joan Vila.

Tenint en compte el context, segons la patronal, el topall del gas s'hauria de situar en els 50 euros/MWh i en les tecnologies inframarginals -és a dir, l'electricitat produïda amb energia renovable i nuclear-, sobre els 60 euros/MWh. "Aquesta actuació ha de ser abans o durant els pròxims tres mesos. No pot ser que decisions estratègiques s'allarguin en el temps i ens facin perdre costos d'oportunitat", ha sentenciat Cañete.

Així mateix, la patronal ha pronosticat que en els pròxims mesos el transport global "es normalitzarà" perquè s'eliminaran les restriccions que es van adoptar per la pandèmia, sobretot en en relació amb el comerç amb Àsia. "Si els preus de l'energia a Europa continuen en la dinàmica actual, les empreses manufactureres europees no podran competir amb els productes fabricats en altres regions del món", ha alertat Pimec.

Després de tot, Cañete ha assegurat que la crisi energètica actual ha de servir com a "palanca" per accelerar la transició energètica. De fet, segons l'estudi de Pimec un 80% de les pimes han dut a terme actuacions per reduir el consum energètic i un 62% es planteja fer-ne més, amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques com a opció preferida.

La patronal ha recalcat que cal que l'administració "faciliti" i "incentivi" aquest tipus de canvis. "No podem perdre el cost d'oportunitat que tenim ara", ha opinat Cañete, que ha demanat que els fons Next Generation es destinin a aquestes qüestions. Així mateix, la patronal ha posat en dubte l'efectivitat de les ajudes a l'autoconsum.

Pel que fa a l'energètica pública catalana –que es posarà en marxa a principis d'octubre, tal com va anunciar el president de la Generalitat, Pere Aragonès-, Cañete ha assenyalat que "l'administració ha de ser sempre subsidiària". "No es poden trencar les regles del mercat", ha indicat. En aquesta línia, el president de la patronal ha apostat per fer actuacions "en l'àmbit públic amb visió publicoprivada".

Vota el número 1

Pel 20 de setembre

COL·LABORADORS