En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, amb els representants de les patronals. / Foto: Eli Don (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Drets Socials, i les patronals de les entitats de la xarxa de serveis socials d’atenció pública signen un acord relatiu al reconeixement a la tasca professional i millora de la qualitat en la prestació de serveis d’atenció a les persones.

La proposta suposa l’augment d’un 3% de les tarifes de serveis socials i inclou també “el compromís que aquest increment repercutirà en una millora del sou dels treballadors i treballadores”, segons ha explicat la consellera de Drets Socials, Violant Cervera.

La titular del departament també ha afegit que suposa "la millora de les condicions laborals del sector" que han de permetre "més estabilitat dels professionals".

“Si no som capaços de millorar les condicions això porta a excessives rotacions en moments de crisi, moltes baixes o plantilles no estabilitzades”, ha detallat. En aquest sentit, ha subratllat que és “evident” que si la gent “treballa en bones condicions, el servei és millor”. I en aquest sentit, la conselleria ha afirmat que aquest és l’objectiu: “que el servei sigui el millor possible pels usuaris”.

D’altra banda, ha admès que durant l’any s’han trobat amb “dificultats afegides” pel que fa certs ingressos provinents de l’Estat. “La covid no havia acabat, però els ingressos de l’Estat de la covid, sí”, ha apuntat. Una suma que ha suposat un increment de 55 milions d’euros, a més de la dificultats de no saber “quan ens transferirien els diners”.

Per això, la consellera de Drets Socials ha valorat positivament l’acord conjunt amb totes tot el sector i ha destacat que “els ha de permetre treballar conjuntament per buscar sinèrgies de qüestions compartides per tots: problemàtica social derivada de malaltia mental, infància, adolescència, persones joves tutelades i extutelades, persones afectades pel virus VIH/SIDA i persones amb drogodependència i/o altres tipus d’addicions i atenció precoç”.

Aquest increment en les tarifes serà amb retroactivitat des de l’1 de gener del 2022 i representarà una inversió de més de 44 milions d'euros. D’altra banda, Cervera s’ha emplaçat a seguir mantenint reunions i fer un seguiment de l’acord.

Prèviament a la signatura, Cervera, acompanyada de la secretaria General, Dolors Rusinés, la secretària d'Afers Socials i Famílies, Anna Figueras i el secretari d'Infància, Adolescència i Joventut, Alexis Serra, ha mantingut una reunió amb les patronals, en la qual s’han “emplaçat a treballar conjuntament en les reformes estructurals que necessita el sector: com els estudis de costos, la cartera de serveis i l’agència integrada, social i sanitària”.

Paral·lelament, les patronals han valorat l’acord, el qual esperen que “millori la situació actual”. Tot i això, la representant de la Confederació del Tercer Sector Social, Helena Fontanet, ha subratllat que es tracta d’un “primer pas” i ha avisat que encara queda “molt camí per recórrer”. Per això ha demanat “compromís” al Govern, també de cara al 2023 avisant que venen d’anys “de congelació de preus” i que actualment es troben escenari agreujat per la "inflació”.

Per altra costat, la representant de l’ACRA, Cinta Pascual, ha reconegut que es tractava d’un “repte” que s'ha acabat assolint i que totes les entitats “tenen ganes de seguir endavant”. “Queda molta tinta al tinter”, ha afirmat, “demanem que no baixeu la guàrdia i que ens defenseu”.

Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, ha signat el document però sense acabar d’estar satisfet amb les condicions. De fet, en una nota de premsa que han enviat als mitjans posteriorment han qualificat l’acord de ser “del tot insuficient”. El text remès per l’entitat assegura que l’acord és molt necessari però matisen que “no respon a les necessitats reals” del col·lectiu que representen. Al·leguen que la inflació ha fet pujar el cost dels serveis que ofereixen i que l’augment pactat no cobreix aquest increment de despesa que han patit i que xifren en el 9%.

De fet, l’associació ha reclamat que els pressupostos de la Generalitat del 2023 garanteixin un nou increments de tarifes per poder establir unes bones condicions laborals per als treballadors i assegurar la viabilitat de les entitats del sector.

Una altra de les entitats signants, La Unió (especialitzada en serveis de salut), ha celebrat l’acord argumentant que dignifica la professió i contribueix a la millora de la qualitat de l’atenció a les persones.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS