En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La visita de la vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona i presidenta de Dipsalut, Maria Puig, i la diputada d’Acció Social, Teresa Brunsó, al Centre de Distribució d’Aliments de Figueres. / Foto: Martí Artalejo (Diputació de Girona)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Contribuir a combatre la pobresa menstrual a les comarques gironines. Amb aquest objectiu, Dipsalut, ha adquirit 3.250 productes d’higiene menstrual a través de l’organització lucrativa Banc Farmacèutic.

Concretament. En concret son 2.050 compreses de roba reutilitzables i 1.200 copes per recollir el flux menstrual. En total, s’hi han destinat 20.000 euros.

Aquests productes s’estan repartint entre el Centre de Distribució d’Aliments de la demarcació de Girona i entre els serveis d’aliments en format d’autoservei gestionats per Càritas de Girona. Se’n troben de disponibles a 17 centres, els dels municipis de Girona, Salt, Santa Coloma de Farners, Amer, la Cellera de Ter, Lloret de Mar, Tossa de Mar, Sant Feliu de Guíxols, Palamós, Palafrugell, la Bisbal d’Empordà, Torroella de Montgrí, Roses, Figueres, Banyoles, Olot i Ripoll.

Les dones que, per la seva situació econòmica, són usuàries d’aquests serveis en podran disposar segons les seves necessitats i preferències.

En funció de la sortida d’uns o altres articles, es preveu comprar-ne de nous properament, així com anar adequant la distribució dels productes.

L’acció busca facilitar l’accés als productes d’higiene menstrual, un bé de primera necessitat que no està a l’abast de tothom. Segons dades de l’Organització de Consumidors i Usuaris del 2021, la despesa en aquests articles al llarg dels anys que es té la regla acostuma a superar els 2.000 euros i més d’un 22 % de dones afirma no haver-hi tingut accés en algun moment de la seva vida per motius estrictament econòmics. L’estudi “Equitat i salut menstrual” de l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol i Gurina, del 2022, apunta que són quatre de cada deu les dones que, en alguna etapa, no s’han pogut permetre els productes que haurien volgut utilitzar.

Amb la distribució gratuïta de copes i compreses reutilitzables, l’organisme autònom de la Diputació de Girona, el Dipsalut, també busca promoure l’ús de materials sostenibles, que tinguin el menor impacte possible sobre el medi ambient. En aquest sentit, la Fundació Prevenció Residus i Consum Responsable (Rezero) recull que cada any, només a Catalunya, es generen al voltant de 9.000 tones de residus de productes menstruals no reutilitzables.

La vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona i presidenta de Dipsalut, Maria Puig, subratlla la importància d’idear i desenvolupar accions des de la transversalitat “el feminisme, la justícia social i la sostenibilitat han de ser a la base de totes les actuacions, perquè estan absolutament relacionades. Cal que es tinguin en compte sempre, que s’incloguin a cada acció, si realment volem canviar les coses a millor”.

Maria Puig ha explicat que amb aquesta petita acció per a l’equitat menstrual, "a banda de facilitar l’accés a productes bàsics (i millors, a tots els nivells, tant per a la salut com per a la sostenibilitat), busquem visibilitzar aquesta problemàtica, la de la pobresa menstrual, que encara és tabú per a moltes persones, i recordar que la pobresa massa sovint té rostre de dona".

En aquest sentit, ha tornat a lamentar la feminització de la pobresa “té una major incidència en les dones. Arreu del món, totes les nenes i dones hi estem molt més exposades. La bretxa de gènere i la pobresa són dues desigualtats del tot connectades que vulneren constantment els nostres drets i contra les quals s’ha de lluitar de manera decidida, en totes les accions, des de les que poden semblar més petites fins a les de gran abast”.

Aquesta actuació se suma a la col·laboració estable que la Diputació de Girona, a través de Dipsalut, té en el projecte de centres de distribució d’aliments, així com a les iniciatives addicionals que es duen a terme conjuntament amb Càritas i altres entitats no lucratives (aprovisionaments de productes d’higiene personal i de la llar, de medicaments i articles farmacèutics, i cobertura d’altres necessitats bàsiques).

Vota el número 1

Pel 2 de desembre

COL·LABORADORS