En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Una terrassa a Cadaqués aquest estiu. / Foto: Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El mercat laboral gironí nota la dependència del turisme, i també les dificultats econòmiques derivades de la inflació. El territori tanca el setembre amb un nou increment de l'atur, que ja encadena 3 mesos de pujades.

En concret, ara a les comarques gironines hi ha 1.139 desocupats més, cosa que traslladat en percentatges suposa un augment del 3,54%.

Si es posa en relació amb la resta del país, aquest increment és el segon més elevat de tota Catalunya. Només el supera Lleida (on aquí l'atur s'ha enfilat fins a un 4,77%). Per darrere, i a molta més distància, s'hi situen Tarragona (+1,89%) i Barcelona (+0.22%).

Per sectors, a les comarques gironines aquell que suma més aturats són els serveis. Aquí hi ha 1.074 persones que durant l'últim més han perdut la feina; reflex, també, de la fi de la temporada turística. En paral·lel, la indústria també suma 101 desocupats més. També hi ha 114 gironins sense cap feina anterior que s'han apuntat a llistes. Per contra, l'agricultura i la construcció redueixen atur. Però ho fan en unes xifres tan baixes (26 i 124 treballadors, respectivament) que no permeten capgirar la mitjana.

Ara mateix, a les comarques gironines hi ha 33.340 desocupats. En comparació amb el setembre del 2021, això suposa un descens del 6% (2.129 persones menys).

El mercat de treball gironí suma aturats i, de retruc, també perd afiliats a la Seguretat Social. Segons recullen les dades del Ministeri, només durant el setembre l'afiliació ha baixat fins a un 3,71%. En aquest cas, el de Girona és el descens més elevat de tota Catalunya, i dobla tant el que s'ha registrat a Lleida (-1,86%) com el de Tarragona (-1.63%). Per contra, a Barcelona i l'àmbit metropolità l'afiliació ha pujat.

Durant el setembre, les comarques gironines han perdut 13.640 afiliats. És un símptoma que indica com l'acabament de la temporada turística i les dificultats econòmiques per la inflació i l'alça dels preus de l'energia es tradueixen en destrucció de llocs de treball.

A la demarcació ara hi ha 354.086 afiliats a la Seguretat Social. Malgrat la pèrdua d'aquest setembre, encara continuen situant-se per damunt dels que hi havia ara fa un any. En concret, un 4,26% més.

Més desocupació i menys afiliats a la Seguretat Social. Però segons recull l'estadística del Ministeri, durant el setembre a les comarques gironines s'han signat més contractes que a l'agost. En concret, se n'han rubricat 24.668, cosa que suposa un increment de l'11% si es compara un mes amb l'altre (en concret, són 2.473 més que a l'agost).

Gairebé tres de cada quatre (17.189) han estat al sector serveis. I a diferència de mesos anteriors, a partir del moment en què va entrar en vigor la nova reforma laboral, en aquest cas els indefinits i els temporals són meitat i meitat (12.661 i 12.007, respectivament).

Ara bé, tot i que la contractació hagi pujat durant aquest últim mes, es queda per sota de les xifres de fa un any enrere. Perquè en comparació amb el setembre del 2021, a les comarques gironines s'han rubricat un 10,93% menys de contractes que aleshores (en concret, 3.028 menys).

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS