En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha habilitat a 'Tràmits' del seu web el procés d'autorització excepcional per poder cremar restes vegetals per causa fitosanitària o per risc d'incendi.

La Llei estatal 7/2022, de 8 d'abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, prohibeix cremar residus vegetals generats en l'entorn agrari o silvícola i només ho permet amb caràcter excepcional i amb la corresponent autorització individual per raons de caràcter fitosanitari o bé per prevenció d'incendis forestals.

Des d'Acció Climàtica han reclamat al govern espanyol una moratòria o derogar l'article de la llei que impedeix fer les cremes.

La sol·licitud per cremes de restes vegetals se sol·licita exclusivament per raons de caràcter fitosanitari, quan no sigui possible abordar-ho amb un altre tipus de tractament i quan no hi ha altres mitjans per evitar la propagació de plagues i malalties. Caldrà tenir declarat aquest cultiu o plantació i detallar la plaga que l'afecta i que per evitar-ne la propagació es sol·licita la crema.

Des del Servei de Sanitat Vegetal del Departament d'Acció Climàtica es verificarà que figuri al llistat elaborat per l'IRTA sobre plagues i malalties que cal controlar mitjançant la crema de les restes vegetals dels cultius afectats. Un cop verificat, es farà un informe que es passarà a la Direcció General d'Ecosistemes Forestals, que serà qui finalment emetrà o no l'autorització.

Pel que fa als focs d’esbarjo, com poden ser les barbacoes, es podran realitzar amb prèvia comunicació, dins del període comprès entre el 16 d'octubre i el 14 de març del 2023.

La Llei de residus i sòls contaminants per a una economia circular, vigent des de l'abril, afecta tot el territori de Catalunya. Això vol dir que, a partir d'aquest dissabte ja no s'entrarà en l'habitual període de comunicació de cremes de restes vegetals (que anava del 15 d'octubre al 15 de març), on només calia una simple comunicació per poder tirar endavant amb l'eliminació de les restes, i en caldrà una autorització excepcional. La finalitat d'aquesta norma és potenciar l'aprofitament i reciclatge de les restes vegetals.

Arran del malestar generat pels pagesos, el Departament d'Acció Climàtica ha estat treballant i ha mantingut diverses reunions amb representants del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació i el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, per tal de derogar el punt 27.3 de la Llei o d'aconseguir-ne una moratòria, "amb la resposta fins ara sempre negativa dels dos ministeris", segons expliquen des de la conselleria.

La setmana passada es va aprovar per ponència una esmena en la Llei de la PAC per tal de derogar aquest article 27.3 de la Llei 7/2022. Però fins que aquesta nova Llei no estigui aprovada i publicada al BOE -la previsió és que sigui a finals d'any-, la normativa vigent és la Llei de residus per a una economia circular. Això vol dir que l'article que prohibeix les cremes no ha estat derogat encara i, per tant, la prohibició de crema de restes vegetals és un fet i només es podran cremar restes agrícoles per motius fitosanitaris quan no existeixin altres mètodes per evitar la propagació de plagues, i de prevenció d'incendis quan no hi ha alternatives per a la seva eliminació.